Με πρόστιμο από 50.000 έως 100.000 ευρώ κινδυνεύουν τέσσερις παρατάξεις που κατήλθαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας γιατί ανάρτησαν τα πανό τους σε χώρους της πόλης των Σερρών για τους οποίους δεν τους είχε παραχωρηθεί σχετική άδεια. Πρόκειται για τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που υποστηρίζονται από τους Οικολόγους Πράσινους, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.

Ads

Η περιφερειακή κίνηση Κεντρικής Μακεδονίας «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-Καλλικράτη», όπως υποστηρίζει, κλήθηκε σε απολογία ενώπιων της Επιτροπής Ελέγχου εκλογικών παραβάσεων της περιφέρειας για την ανάρτηση πέντε πανό και τριάντα αφισών στις Σέρρες.

Η κίνηση αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι το Αστυνομικό Τμήμα Σερρών που έκανε την καταγγελία δεν «είδε» τα δεκάδες πανό και γιγαντοαφίσες των συνδυασμών Ψωμιάδη και Μπόλαρη ενώ υποστηρίζει ότι ουδέποτε κλήθηκε από το Δήμο Σερρών κατά την κατανομή των χώρων που παραχωρούνται στις παρατάξεις γι’ αυτό το σκοπό.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επιπλέον ότι η περιφερειακή κίνηση ήταν αποκλεισμένη από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. «Προκειμένου να μην έχουμε καμιά δυνατότητα έκφρασης αναρτήσαμε κάποια πανό» αναφέρει στο tvxs, ο Γιάννης Κούτρας, εκλεγμένος πλέον περιφερειακός σύμβουλος «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-Καλλικράτη» στην Κεντρική Μακεδονία.

Ads

«Η συγκεκριμένη καταγγελία που έγινε από το αστυνομικό τμήμα Σερρών σε βάρος της παράταξής μας είναι μια πολιτική δίωξη. Το μήνυμα της κάλπης ήταν απλό. Οι πολίτες μας ψήφισαν, πήραμε 16.644 ψήφους και είμαστε παρόντες στο περιφερειακό συμβούλιο. Κάποιοι θέλουν να αναιρέσουν αυτή την επιτυχία επιδιώκοντας τη φυσική μας εξόντωση με το πρόστιμο των 50.000 ευρώ. Είναι μια προσπάθεια φίμωσης. Ζητήσαμε την απαλλαγή μας γιατί το μόνο που κάναμε ήταν να διαδώσουμε τις ιδέες μας με πολύ λιγότερα οικονομικά μέσα αλλά και με δεδομένο τον αποκλεισμό μας από τον τύπο» δήλωσε σχετικά ο κ. Κούτρας.

«Στις Σέρρες δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε χώρους από το δήμο για να αναρτήσουμε τα πανό μας» εξηγεί στο tvxs, η εκπρόσωπος τύπου της Συντονιστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννας Ιωαννίδου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραβρέθηκαν στο συμβούλιο του Δήμου Σερρών για την κατανομή των χώρων, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν ουδέποτε υπήρξε κάποια συναινετική λύση για το που θα τοποθετηθούν τα πανό τους κι αποχώρησαν.

«Μας κοινοποιήθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών για το που μπορούμε να τοποθετήσουμε τα πανό στις 3 Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές και δυο μέρες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου. Η καταγγελία για τα πανό έγινε στις 4 Νοεμβρίου. Θαρρείς και περίμεναν να δουν πότε θα βγει η απόφαση του δημοτικού συμβούλιου για να γίνει η καταγγελία σε βάρος μας» τονίζει η κ. Ιωαννίδου.

«Δεν μπορείς να κάνεις προεκλογική εκστρατεία χωρίς να ενημερώσεις τον κόσμο. Στους τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς έχουμε το δικαίωμα μιας εμφάνισης ενώ τα κεντρικά κανάλια, στα οποία έχουμε δικαίωμα δυο εμφανίσεων, δεν παίζουν τους Οικολόγους Πράσινους. Είναι περίεργο που η καταγγελία δεν περιλαμβάνει τους υποψήφιους των δυο μεγάλων κομμάτων. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε ολόκληρες τις Σέρρες δεν υπήρξε πανό του Ψωμιάδη, όταν στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν ακόμη και αεροπανό στις γέφυρες».