Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας των λιμενεργατών στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης η συνομοσπονδία μικρομεσαίων εμπόρων, τονίζοντας πως στην παρούσα φάση «κρίνεται απαραίτητη η λύση της απεργίας και η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση μιας έντιμης λύσης».

Ads

Πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) Βασίλης Κορκίδης τόνισε πως οι μικρομεσαίοι έμποροι μετά τους οδικούς και σιδηροδρομικούς αποκλεισμούς είναι βέβαιο πως δεν αντέχουν και θαλάσσιους αποκλεισμούς.

Όπως επισήμανε η επιλογή του συγκεκριμένου χρόνου, ο οποίος συμπίπτει με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά και την αυξημένη κίνηση στον κλάδο της κρουαζιέρας, που γεννούν μεγάλες προσδοκίες για οικονομική τόνωση, αλλά και με τη διοργάνωση της μεγαλύτερης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των «Ποσειδωνίων 2016», «κρίνεται μάλλον λανθασμένη».

Κατά την άποψη του προέδρου της ΕΣΕΕ, στη σημερινή οικονομική συγκυρία τα ζητούμενα είναι τρία: α) Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και της εργασιακής ειρήνης, β) η επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου των διαρθρωτικών αλλαγών και γ) η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την προσέλκυση επενδύσεων.
«Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα διαμαρτυρίας των σωματείων των υπαλλήλων των λιμανιών, αλλά και κατανόηση στην αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζόμενων της χώρας, κρίνεται απαραίτητη η λύση της απεργίας και η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση μίας έντιμης λύσης» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ads

Από τη πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν δεσμεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις τους, εν όψει του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στα δύο μεγάλα λιμάνια από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το πρωί εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ενώ σήμερα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ προκειμένου να εγκριθεί η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως το γεγονός ότι η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ δεν έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο της χώρας μας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ανέφεραν ότι δεν έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, ενώ υπογράμμισαν ότι εκκρεμεί απόφαση επί σχετικής ενστάσεως που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι σε αρχική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο Plaza όπου συνεδρίαζε η Γενική Συνέλευση των μετοχών του ΟΛΠ, προκειμένου να εγκρίνει αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, αλλά και τη νέα σύμβαση παραχώρησης για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Μόλις έφτασαν στην είσοδο του ξενοδοχείου, τα ρολά κατέβηκαν και μπροστά τους παρατάχθηκαν άνδρες των ΥΜΕΤ, κλείνοντάς τους τον δρόμο.

Επικράτησε μικρή ένταση, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών, Νίκος Γεωργίου, αλλά και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας Γιώργος Γεωργακόπουλος εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ενώ είναι μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ δεν τους επετράπη η είσοδος, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Μάλιστα, ο Νίκος Γεωργίου εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές για την απαγόρευση της εισόδου.

Στη σημερινή συνεδρίαση των μετόχων του ΟΛΠ εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, ενώ το θέμα που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ αλλά και την εκλογή νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας θα εξεταστούν σε νέα συνεδρίαση των μετόχων, την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ.