Μια μάχη με εκβιασμούς, τελεσίγραφα, βέτο, εκεχειρίες αλλά και περιθώρια ειρήνευσης περιγράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, αναφερόμενες στο χθεσινό ναυάγιο του Eurogroup. Πολεμιστές, η Ελλάδα ως Οδυσσέας, που με όπλο τις προτάσεις της και το όχι στην υπαναχώρηση, προσπαθεί να κερδίσει τους Ευρωπαίους Κύκλωπες.

Ads

Με μια φωτογραφία από το καρναβάλι του Ντίσελντορφ, όπου πρωταγωνιστούν η καγκελάριος Μέρκελ σε ρόλο Κύκλωπα και ο Αλέξης Τσίπρας με τη σφεντόνα του στραμμένη στη Γερμανίδα καγκελάριο και υπό τον κεντρικό τίτλο «Η Ελλάδα που αντιστέκεται», κυκλοφορεί η σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών». «Το Eurogroup εκβιάζει την Ελλάδα με παράταση του προγράμματος των Σαμαρά – Βενιζέλου», γράφει η εφημερίδα. «Σθεναρό όχι είπε χθες η κυβέρνηση αφήνοντας όμως ανοιχτό πεδίο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων», σημειώνει.

image

Με τον τίτλο «Τορπίλη Σόιμπλε» κυκλοφορεί η σημερινή «Αυγή». «Ρόλο υπονομευτή των προσπαθειών για την εξεύρεση κοινά επωφελούς λύσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup διαδραμάτισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αγνοώντας επιδεικτικά την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες δέκα ημέρες, αλλά και τη συμβιβαστική πρόταση που ετοίμασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν, ο κ. Σόιμπλε επέβαλε στο Eurogroup το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να ζητήσει παράταση του Μνημονίου έως την Παρασκευή αν θέλει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να οριστεί νέο Eurogroup», γράφει η «Αυγή». Η εφημερίδα ασκεί επίσης σκληρή κριτική στη στάση του Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τον «θλιβερό απολογητή του Σόιμπλε».

Ads

image

«Άγρια σύγκρουση» στην ευρωπαϊκή αρένα περιγράφει το «Έθνος», που επισημαίνει ωστόσο, ότι παρά την έντονη αντιπαράθεση που επικράτησε, άνοιξε παράθυρο για συνεννόηση ώστε να βρεθεί κοινός τόπος. Για γερμανική «τορπίλη» κάνει λόγο και το «Έθνος» που έφερε ως αποτέλεσμα το βέτο της Αθήνας στην εμμονή του Eurogroup για παράταση του Μνημονίου.

image

Εμπλοκή και παράταση βλέπουν από την πλευρά τους «Τα Νέα», για «Τελεσίγραφο» κάνει λόγο η «Καθημερινή», ενώ με τον τίτλο «96 ώρες προθεσμία για συμφωνία ή ατύχημα» κυκλοφορεί ο «Ελεύθερος Τύπος».

image

Στο θέμα της Προεδρικής εκλογής εστιάζουν από την άλλη πλευρά «Τα Νέα».  «Η εύρεση λύση στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της εκκρεμεί. Σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, εύλογο θα ήταν να υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο θέμα αυτό η συναίνεση παραμένει ζητούμενο όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά και στο εσωτερικό ορισμένων εξ’αυτών», γράφει στο κεντρικό της σχόλιο, η εφημερίδα «Τα Νέα». «Εδώ και 20 χρόνια το ελληνικό πολιτικό σύστημα φαινόταν να έχει βρει ισορροπία εκλέγοντας Προέδρους με δικομματική συμφωνία. Η περίοδος αυτή τερματίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο άγονος τρίτος γύρος της προεδρικής εκλογής αδίκησε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα», σημειώνει η εφημερίδα». Και καταλήγει: « Ομολογουμένως δεν είναι τα πρόσωπα που λείπουν. Οι επιλογές είναι πολλές και όλες εντός του δημοκρατικού τόξου. Αυτό που λείπει είναι η συναίνεση και από την άποψη αυτή είναι κρίσιμη η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλέον την πρωτοβουλία».

image