Τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών του με έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα παρέχει στο Δημόσιο ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία ορίζει μάλιστα ως διαχειριστές των οφειλών του τις τράπεζες. Η πρόβλεψη αυτή θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάζει μειωμένο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το δημόσιο χρέος.

Ads

Το άρθρο 45 παρ.12 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπει ότι το Δημόσιο μπορεί να εξοφλεί κάθε είδους υποχρεώσεις του σε εθνικό ή αλλοδαπό νόμισμα προς όλους τους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα με την έκδοση χρεογράφων εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άυλων τίτλων δανεισμού. Το ύψος των τίτλων αυτών ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «Το Βήμα», η εξόφληση υποχρεώσεων με έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάζει μειωμένο τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το δημόσιο χρέος. Δηλαδή, το 2011 το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει χρέη προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 1 δισ. ευρώ ή 0,23% του ΑΕΠ για φόρους που εισέπραξε για λογαριασμό των ΟΤΑ.

Εφόσον η εξόφληση αυτή γίνει με έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα θα επιμερισθεί σε βάθος χρόνου και ο προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται μόνον όταν θα πρέπει να εξοφληθεί μια δόση (τοκομερίδιο). Την ίδια στιγμή τα συνολικά έσοδα από τις εισπράξεις των φόρων που αντιστοιχούν στους Δήμους θα εμφανίζονται απευθείας στον προϋπολογισμό μειώνοντας το έλλειμμα του 2011.

Ads

Οι Δήμοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα ομόλογα αυτά και έτσι οι σχετικές υποχρεώσεις θα καταγράφονται ως ενδοκυβερνητικό χρέος και όχι ως χρέος της Γενικής Κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες αναλαμβάνουν την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, όπως έγινε και στην περίπτωση των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή περιλαμβάνει ακόμη το συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι μπορούν να συμψηφιστούν οφειλές του στενού δημόσιου τομέα και όχι των δήμων, των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην κατηγορία των συμψηφιζόμενων οφειλών περιλαμβάνονται οι επιστροφές ΦΠΑ, οι επιδοτήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι γεωργικές επιδοτήσεις, η αγορά υπηρεσιών και αγαθών. Αυτές οι οφειλές του Δημοσίου μπορούν να συμψηφιστούν με χρέη ιδιωτών προς το κράτος από φόρους, αλλά όχι για παράδειγμα από ασφαλιστικές εισφορές.