Με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να απαντήσει, κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας, η κυβέρνηση στην απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ads

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο και με τη συμμετοχή των Γ.Ραγκούση, Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευάγ.Βενιζέλου, Χρ.Παπουτσή, Μ.Χρυσοχοΐδη, Δημ.Ρέππα και Χ.Καστανίδη.

Πληροφορίες που επικαλείται το in.gr αναφέρουν ότι εκτός από την ήδη γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα επιτρέπει στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης να εκτελούν και το έργο των δημοσίων εμπορευματικών μεταφορών, προετοιμάζεται και δεύτερη, η οποία θα τροποποιεί προς το αυστηρότερο το πλαίσιο της επίταξης των μεταφορέων.

Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, που ενδεχομένως θα ψηφιστεί από τη Βουλή την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, θα προβλέπει ποινές κάθειρξης ακόμα και άνω των πέντε ετών όσων είναι επιταγμένοι αλλά δεν επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως ο νόμος που ψηφίστηκε για τις εμπορευματικές μεταφορές θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και πως δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα παρακώλυσης των συγκοινωνιών.

Ads

Την ίδια στιγμή, η διεύθυνση εμπορευματικών μεταφορών του υπουργείου Υποδομών ζητά από διαμεταφορικές εταιρείες τα ονόματα και τους αριθμούς των αυτοκίνητων ιδιοκτητών φορτηγών που αρνούνται να εργαστούν. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 35χρονου ιδιοκτήτη φορτηγού στο 26ο χιλιόμετρο στην Αθηνών-Κορίνθου για παρακώλυση συγκοινωνίας και αντίσταση κατά της αρχής.Το απόγευμα της Τετάρτης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ),
απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στην οποία υποστηρίζει πως σημαντική μερίδα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση στην οποία, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης από την εργασία τους.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο ΣΒΒΕ αναφέρει πως πολλές επιχειρήσεις – μέλη του έχουν προχωρήσει, εδώ και μέρες, στην παροχή υποχρεωτικής άδειας στο σύνολο του προσωπικού τους, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, διότι δεν έχουν πλέον πρώτες ύλες, ώστε να υλοποιήσουν τις παραγγελίες τους. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση που δε βρεθεί η «χρυσή τομή», τότε «η κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την εκτόξευση στα ύψη της ανεργίας στην περιφέρεια, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες».

«Ο δρόμος του αυταρχισμού είναι ολισθηρός. Η κυβέρνηση με τη σκληρή και άκαμπτη στάση της απέναντι στους ιδιοκτήτες φορτηγών επιτείνει το σημερινό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση οφείλει να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου αλλά να αναζητήσει λύση κοινά αποδεκτή μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου» ανακοίνωσε για το θέμα το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

«Η κυβερνητική επιχείρηση κλιμάκωσης της καταστολής πρέπει να καταδικαστεί απ’ όλο το λαό. Δεν έχει στόχο μόνο τον αγώνα των φορτηγατζήδων, αλλά συνολικά το λαϊκό κίνημα, όλους τους αγώνες κατά του μνημονίου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής» σχολίασε το ΚΚΕ. Σχετικά με την επιστολή του ΣΒΒΕ, υπογράμμισε πως «για μια ακόμα φορά μαζί με την κυβέρνηση είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες, τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να συκοφαντήσουν και να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται κατά των βάρβαρων μέτρων που υπηρετούν την ενίσχυση των μονοπωλίων, να αποπροσανατολίσουν το λαό. Είναι προκλητικό να εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών του ΣΕΒ ως εκπρόσωποι της κοινωνίας και να απαιτούν ξερίζωμα των συντεχνιών, όταν αυτοί μαζί με τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους άλλους αποτελούν μια ταξική παρασιτική συντεχνία που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και ληστεύει το λαό με τη στήριξη του κράτους».