Σε νέες Γενικές Συνελεύσεις, στις 14 και 15 Οκτωβρίου, καλεί τις ΕΛΜΕ το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, μετά και την σημερινή τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου που κήρυξε παράνομη – αλλά όχι καταχρηστική – την απεργία/αποχή από την αξιολόγηση.

Ads

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, επισημαίνει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, δεν έγινε δεκτή η έφεση του υπουργείου Παιδείας που ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία-αποχή και καταχρηστική, εκτός από παράνομη και διατάσσει την απαγόρευση της συνέχισης της απεργίας- αποχής, επιδικάζοντας πρόστιμο 3.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης.

Η ΟΛΜΕ διευκρινίζει, ότι «όσοι και όσες έχουν δηλώσει απεργία-αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία αποχή θεωρείται νόμιμη».

Με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών καλεί τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 97 του 4823/21 αυτήν την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου.

Ads

Επίσης, η ΟΛΜΕ χαιρετίζει «τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση, στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11 Οκτώβρη (100.000 απεργοί, περίπου 70%) και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα».

Τέλος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ-ΟΛΜΕ την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, με την απόφαση 4242/2021 κρίθηκε παράνομη η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή, της ΟΙΕΛΕ ως καταχρηστική γιατί αποτελεί πολιτική απεργία.

Επιπλέον, με την απόφαση απαγορεύεται η συνέχιση των προκηρυχθεισών από 16.09.2021, 13.09.2021, 21.09.2021 και 20.09.2021 απεργιών στο μέλλον και απειλείται έκαστη εκ των συνδικαλιστικών οργανώσεων με χρηματική ποινή 3.000 χιλιάδων ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης.

Συμπερασματικά, η απόφαση του Εφετείου αναγνωρίζει ως νόμιμο το περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις της απεργίας ωστόσο τη χαρακτηρίζει παράνομη γιατί δεν υπήρξε προσφυγή στον ΟΜΕΔ, δηλαδή την προβλεπόμενη διαδικασία του νόμου Χατζηδάκη, επίσης έκρινε αναρμόδια να την προκηρύξουν τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών και θα έπρεπε η Γενική Συνέλευση του κλάδου, τέλος, επιδικάζει 3000 ευρώ πρόστιμο που αφορά αποκλειστικά τις Ομοσπονδίες και μόνο σε περίπτωση που καλέσουν σε συνέχεια της ήδη προκηρυγμένης απεργίας.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση, στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11 Οκτώβρη (100.000 απεργοί, περίπου 70%) και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Το εκπαιδευτικό κίνημα με τον αγώνα του απέρριψε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Κατήγγειλε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, μέσω των συνεχών δικαστικών προσφυγών του ΥΠΑΙΘ, που αξιοποίησε τον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη». Όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον εκφοβισμό που εξαπέλυσε το ΥΠΑΙΘ. Γύρισε την πλάτη του στην μεθοδευμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης περί δήθεν ποινών πριν τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.

Μετά και τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου σήμερα Τετάρτη 13.10.21 το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Στις 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου:

-δεν έγινε δεκτή η έφεση του ΥΠΑΙΘ που ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία αποχή και καταχρηστική, εκτός από παράνομη

-έκρινε τελεσίδικα παράνομη την απεργία αποχή

-διατάσσει την απαγόρευση της συνέχισης της απεργίας αποχής και επιδικάζει πρόστιμο 3.000€ για κάθε παραβίαση της απόφασης

Διευκρινίζουμε και πάλι ότι όσοι και όσες έχουν δηλώσει απεργία αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία αποχή θεωρείται νόμιμη.

Με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, καλούμε τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 97 του 4823/21 αυτήν την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις.

Φίλης: «Ένα ακόμη βήμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο»

«Με την απόφαση του Εφετείου, που κήρυξε παράνομη την απεργία των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τους απεργοκτόνους νόμους Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, έγινε σήμερα ένα ακόμη βήμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, να διοικείται η εκπαίδευση με ποινικοποίηση των αγώνων», επισημαίνει με δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι καμία προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει για την εκπαίδευση, «όσο αυτή σύρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων ή προπηλακίζεται από την Αστυνομία», προσθέτοντας πως απαιτείται ουσιαστικός διάλογος, «με εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς».
Αναφερόμενος στην «δεδομένη» αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, «όπως έδειξαν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις τους», ο κ. Φίλης υποστηρίζει πως μοναδική λύση είναι «η απόσυρση των επίμαχων διατάξεων για την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση».

Και προσθέτει ότι πρόκειται για διατάξεις, «που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση, δημιουργώντας σχολεία δύο ταχυτήτων». Αναφέρει ότι επείγει η επαναφορά του συναινετικού πλαισίου «για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας, που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει κάθε σκέψη ότι θα λυγίσει τους εκπαιδευτικούς με αυταρχισμό και διώξεις», υποστηρίζοντας πως «μόνο πανικό μαρτυρά αυτή η τακτική».

Επιπλέον, καλεί ιδιαίτερα τους νέους και τους γονείς, «να συμπαραταχθούν στους εκπαιδευτικούς, που δίνουν μάχη για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο», τονίζοντας πως αυτοί, εξάλλου, κράτησαν όρθιο το σχολείο «την εποχή των μνημονίων και της πανδημίας».

Γι’ αυτό, μόνο με τη συμπαράσταση της κοινωνίας, όπως αναφέρει, «μπορούν να δώσουν νικηφόρα τον αγώνα τους, ανατρέποντας τις κυβερνητικές επιδιώξεις».