Με νέες… φαντασιώσεις περί αποπομπής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ξαναχτύπησε η γνωστή για την μη εγκυρότητα της λαϊκίστικη εφημερίδα Bild. Σκληρή ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης που παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών.

Ads

Την «απόλυση» του υπουργού Οικονομικών από το κυβερνητικό επιτελείο είδε η γερμανική εφημερίδα, στην απουσία του Γιάνη Βαρουφάκη -ο οποίος μετάσχει σε συνέδριο στην Ιταλία- από τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου το μεσημέρι του Σαββάτου.  «Η Αθήνα αγωνίζεται για μια νέα προσέγγιση προκειμένου να διασωθεί από μια επικείμενη χρεοκοπία. Μόνο ένας δεν κάθεται πια στο τραπέζι – και η επιστροφή του είναι αμφισβητούμενη», γράφει η εφημερίδα σε άρθρο της που επιγράφεται «Χάνει την εξουσία ο Βαρουφάκης;».

«Επισήμως ο αμφιλεγόμενος υπουργός Οικονομικών δεν κάθεται στο τραπέζι επειδή βρίσκεται στη λίμνη Κόμο: ωστόσο Έλληνες αναλυτές ερμηνεύουν το γεγονός, σχολιάζοντας ότι έχασε την εύνοια και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Για να το πούμε απλά ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι έτοιμος να καταρρεύσει!», σημειώνει το κίτρινο έντυπο. «Οι Έλληνες δεν ανέχονται άλλο τον Βαρουφάκη μόλις 46 μέρες μετά την ορκωμοσία του, το λούστρο του πολιτικού ροκ σταρ με τη μεγάλη μηχανή, τις ωραίες γυναίκες και το δερμάτινο μπουφάν έφυγε» σημειώνει χαρακτηριστικά η Bild.

Σύμφωνα με το έντυπο που χαίρει μεγάλης αναγνωσιμότητας από το γερμανικό κοινό, «με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η πολιτική ταπείνωση του Βαρουφάκη». «Πρώτα ο Τσίπρας τον απέσυρε από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, καθώς οι ευρωσυνάδελφοι δεν ήθελαν να τού μιλάνε και ο Σλοβάκος συνάδελφός του έκανε αστεία για την ποιότητα της δουλειά του. Και τώρα ο Βαρουφάκης πρέπει να δεχθεί επίσης την απόλυτη ταπείνωση – η οποία πάρα ταύτα, θα είναι καλά νέα για την υπόλοιπη Ευρώπη και την τρόικα, είναι το ευφάνταστο ρεπορτάζ που μεταδίδει η εφημερίδα.

Ads

«Η συνέπεια είναι ότι τις συζητήσεις για τα απαιτούμενα βήματα για την ολοκλήρωση της παράτασης βοήθειας στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου, έχει στην πραγματικότητα αναλάβει ο 68χρονος Γιάννης Δραγασάκης – ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Βαρουφάκης θα επικεντρωθεί περισσότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό» υποστηρίζει η Bild.

Σκληρή είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης που καλύπτει πλήρως τον υπουργό Οικονομικών. Σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Κάποιοι κάνουν την επιθυμία τους είδηση. Η απάντηση στο γιατί δεν λαμβάνει μέρος στη συνάντηση κρίσης ο Γ. Βαρουφάκης είναι ότι πρώτον δεν υπήρξε ποτέ “συνάντηση κρίσης” και ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης απουσίαζε στο εξωτερικό». «Τα σχόλια δικά σας», είναι το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης.