Σε εκρηκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ΚΕΔΕ με τους υπουργός Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη. Οι Δήμοι έχουν βάλει «λουκέτο» μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ενώ οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης κλιμακώνονται και θα κορυφωθούν την Τρίτη με την 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ads

 
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δημάρχων με τους υπουργούς της κυβέρνησης βρέθηκε η διάταξη του πολυνομοσχεδίου βάσει της οποίας ασκείται πειθαρχική δίωξη σε δημάρχους στην περίπτωση που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους. Η εν λόγω διάταξη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να προειδοποιούν πως σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί υπάρχει πρόταση μαζικής παραίτησης δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ανά την Ελλάδα, με στόχο την προκήρυξη δημοτικών εκλογών.
 
Το δεύτερο αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην υπάρξουν νέες παρεμβάσεις προς την ενίσχυση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, δηλαδή το Παρατηρητήριο να μην ελέγχει εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό των δήμων, αίτημα το οποίο ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, πως θα το εξετάσει. Παράλληλα ο Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε πως το προσεχές διάστημα δεν θα υπάρξει νέο κύμα διαθεσιμότητας.
 
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ανέφεραν πως στη σύσκεψη συζητήθηκε και το να μετακινηθούν το 80% των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. και να ασχολούνται με την είσπραξη φόρων αρμοδιότητας των δήμων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, οι δήμαρχοι που μετείχαν στη σύσκεψη υποστήριξαν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θιγούν και καθαρίστριες των σχολείων.
 
Επιπλέον, οι δήμαρχοι πρότειναν να υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων προκειμένου να εισπράξει το κράτος, για λογαριασμό των δήμων, τα ποσά που τους οφείλουν διάφοροι φορείς και στη συνέχεια να τούς τα αποδώσει. Παράλληλα, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα κατάργησης νομικών προσώπων (π.χ. αναπτυξιακών εταιρειών) στους δήμους.
 
Όπως  υπογράµµισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Ασκούνης αµέσως µετά τις συναντήσεις, µε το πολυνομοσχέδιο «πλήττεται ο σκληρός πυρήνας των αρµοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γεγονός που µας βρίσκει αντίθετους, διότι πρόκειται για αρµοδιότητες που προσφέρουν πολύτιµες υπηρεσίες στην εύρυθµη λειτουργία των πόλεών µας. Οι κύριοι υπουργοί είπαν ότι δεν θα υπάρξει άλλη κινητικότητα πέραν αυτής µετά τον Σεπτέµβρη, αλλά εµείς θέσαµε µία σειρά ζητήµατα, όπως γιατί και για ποιο λόγο πρέπει να ισχύσουν αυτά τα µέτρα οριζόντια και σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αυτήν την έκταση και σε αυτό το βαθµό.
 
Και γιατί εν πάσει περιπτώσει δεν υπάρχει αναλογική επιβάρυνση σε όλα τα υπουργεία καιτους εποπτευόµενούς οργανισµούς. Εµείς εµµένουµε σε µια συνολική καιαπό µηδενική βάση αξιολόγηση, από Σεπτέµβρη, όλου του δηµόσιου τοµέα, των υπουργείων, των εποπτευόντων οργανισµών, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, γιατί η αξιολόγηση που µέχρι σήµερα έχει γίνει δεν είναι καθόλου µα καθόλου σοβαρή».
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα των προϋπολογισμών των Δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε: «Εξηγήσαµε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συνταγµατικής, διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν έρχεται απλά να ελέγξει τον προϋπολογισµό, αλλά εισάγει πρωτόγνωρα για τα µέχρι τώρα δεδοµένα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ελέγχειτο προσχέδιο κατάρτισης του προϋπολογισµού των 325 δήµων, ακυρώνοντας στην πράξη το αυτοδιοίκητο των δηµοτικών οργάνων».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο στη σύσκεψη επικράτησε πολύ έντονο κλίμα σε σημείο o δήμαρχος Νίκαιας να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας πως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε κατά τη διάρκεια τη συζήτησης πως «δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν».
 
Νωρίτερα η ΚΕΔΚΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν σε αυτήν συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. «Οι ημέρες της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου θα είναι παραγωγικές και γόνιμες. Ο διάλογος δεν τελείωσε σήμερα. Οι κ.κ. δήμαρχοι θα συναντηθούν με τους συναρμόδιους υπουργούς, εγώ παίρνω την πρωτοβουλία να μεταφέρω στον Πρωθυπουργό το περιεχόμενο τα συζήτησης και αύριο μπορεί να χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε για να βρούμε κοινά αποδεκτές, εφαρμόσιμες, δημιουργικές λύσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
 

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Τη Δευτέρα  πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης το βράδυ της ΔΕυτέρας (20.00) η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία  Συντάγματος. Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθεί και μουσική συναυλία.
 
Για την Τρίτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανεργατική απεργίας. Το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλ. Καραϊσκάκη για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το βράδυ (20.30) παραμονή της ψήφισης του πολύ-νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και ολονύχτια διαμαρτυρία. Την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή.
 

Διαβάστε επίσης: Μέτωπο εκπαιδευτικών για το πογκρόμ στην Παιδεία 

Ads

Στην κινητοποίηση της Τρίτης θα συμμετάσχουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικότερα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τα τρένα δεν θα πραγματοποιούν κανένα δρομολόγιο. Λόγω της 24ωρης απεργίας ματαιώνονται, τη Δευτέρα, τα τελευταία βραδινά δρομολόγια καθώς και τα και τα πρωινά δρομολόγια της Τετάρτης, 17 Ιουλίου. Κανονικά θα γίνουν τα δρομολόγια στις τουριστικές αμαξοστοιχίες, με διαδρομές Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο και Α. Λεχώνα- Μηλιές.
 
Ακινητοποιημένος, επίσης, θα είναι αύριο, όλη τη μέρα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Έτσι, επιβάτες με προορισμό το αεροδρόμιο μπορούν να εξυπηρετούνται, μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ, μέσω των λεωφορειακών γραμμών Χ95, από Σύνταγμα/Εθνική Άμυνα ή Χ97, από Δάφνη.
 
Κανονικά θα λειτουργούν, αύριο, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ. Ωστόσο κλειστοί θα είναι από τις 9:30 το πρωί οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Τη συμμετοχή της στην αυριανή γενική απεργία -με στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00- ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα εξυπηρετούνται οι παρακάτω πτήσεις:

  • Πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, που υπερίπτανται και διασχίζουν το FIR Αθηνών- Μακεδονίας,
  • Πτήσεις ελληνικών και ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών, που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις,
  • Πτήσεις αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, νοσοκομειακές πτήσεις,
  • Πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί κρατών- πρωθυπουργοί και πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.