Τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για κατατηγορίες επαγγελματιών που έχουν εξαιρεθεί από την ενίσχυση των 800 ευρώ. 

Ads

Τα 600 ευρώ θα λάβουν 166.000 επιστήμονες από 6 κλάδους :

  • Δικηγόροι
  • Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
  • Μηχανικοί / αρχιτεκτόνες
  • Οικονομολόγοι /Λογιστές
  • Εκπαιδευτικοί και Ερευνητές

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί σε δυο δόσεις, με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας, ενώ όπως ανακοινώθηκε «οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση». Οι ανακοινώσεις έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους δικαιούχους που κάνουν λόγο για «κοροϊδία» και «εμπαιγμό» της κυβέρνησης, ενώ δικηγορικοί συλλόγοι εκδίδουν ο ένας μετά τον άλλον σχετικές ανακοινώσεις. 

Σε κοινή δήλωσή τους οι Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης και Τσιάρας αναφέρουν: «Η κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του».

Ads

«Παράλληλα, εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Προς τούτο, έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους, με λύσεις ταιριαστές για την κάθε ομάδα του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης».

Σχολιάζοντας το «επίδομα κατάρτισης», η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε πως «επιβεβαιώνει δυστυχώς πόσο μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των εργαζομένων εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση». «Μετά από παλινωδίες για το αν οι επιστημονικοί κλάδοι μπορούν να λάβουν το έκτακτο επίδομα, η κυβέρνηση τελικά τους εξαίρεσε, ανακοινώνοντας πρόγραμμα κατάρτισης για την ψηφιακή τους εκπαίδευση. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό της αγωνίας και των αναγκών των επαγγελματιών. Από ό,τι φαίνεται βέβαια λεφτόδεντρα υπάρχουν όχι μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές αλλά και για τα κέντρα κατάρτισης»…