Πρόγραμμα μέτρων, τα οποία θα εξειδικευτούν το πρωί της Πέμπτης, κατά της ακρίβειας παρουσιάζει σε διάγγελμά του στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται κουπόνι για τη βενζίνη που θα διανέμεται μέσω πλατφόρμας, όπως το επίδομα θέρμανσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ενίσχυση για τα καύσιμα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που αναμένεται να εξειδικευθούν την Πέμπτη θα αφορούν τρεις τομείς:

  • Επίδομα κίνησης το οποίο θα κινείται στα 40 λεπτά ανά λίτρο και θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια: Ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί ). Το μέτρο θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό που θα παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές καθημερινά, για να προσαρμόζεται το επίδομα. Ο πολίτης θα πληρώνει στο βενζινάδικο όλο το ποσό και στη συνέχεια να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και η επιστροφή θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπως με το επίδομα θέρμανσης.
  • Επίδομα Πάσχα. Αναμένεται να κινηθεί στα 250 ευρώ και θα αφορά περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες: Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, xαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άτομα με αναπηρία. Πιθανά να εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι. Τα κριτήρια χορήγησης θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (δηλώσεις 2021) και περιουσιακά στοιχεία. Η καταβολή αυτή προσδιορίζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
  • Ηλεκτρική Ενέργεια: Θα επιδοτηθούν αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.α. πλην των οικιακών τιμολογίων. Στα κυμαινόμενα τιμολόγια η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 σε 130 ευρώ/ΜWh. Στους αγρότες αναμένεται αύξηση του ποσού για την κάλυψη της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πιθανότατα κατά 20 εκατ. ευρώ.