Να αφεθούν ελεύθεροι από τα κλειστά hotspots, όπου κρατούνται, πρέπει, οι πρόσφυγες και μετανάστες που συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, αλλά οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει δεν έχουν εξεταστεί και παραμένουν εκεί.

Ads

Ωστόσο η διαδικασία έχει προς το παρόν μπλοκάρει. Όπως έχει γίνει γνωστό τα έγγραφα «διοικητικού περιορισμού», τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των δομών, αλλά όχι και να φύγουν από τα νησιά, έχουν ήδη εκδοθεί, δεν έχουν επιδοθεί όμως στους πρόσφυγες καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη διαμονή τους σε κάποιο ανοιχτό κέντρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η «απελευθέρωση» των ανθρώπων αυτών σε Χίο και Λέσβο καθυστερεί, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους δήμους.

«Οσοι έχουν συμπληρώσει το 25ήμερο και δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης για τη συνέχιση της κράτησής τους, παίρνουν αυτό το έγγραφο, με το οποίο μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στις ίδιες δομές φιλοξενίας, αλλά υπό άλλο πλέον καθεστώς. Μπορούν να φεύγουν για βόλτα, να κυκλοφορούν στο νησί και να επιστρέφουν το βράδυ για ύπνο, ενώ όσοι θέλουν μπορούν π.χ. να νοικιάσουν δωμάτιο για δύο μέρες σε ξενοδοχείο και να επιστρέψουν», δήλωσε χθες στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.