Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει το ΙΚΑ για την καταβολή των συντάξεων με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται οι καθυστερήσεις στις καταβολές των συντάξεων. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι συντάξεις Ιανουαρίου θα πληρωθούν με καθυστέρηση 5 ημερών, στις 21 Δεκεμβρίου αντί της 16ης. Παράλληλα το Ταμείο, κάνει αγώνα δρόμου για τα Δώρα Χριστουγέννων τα οποία πρέπει να καταβληθούν στις συνεργαζόμενες τράπεζες, στις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εισπραχθούν από τους δικαιούχους, στις 16 Δεκέμβρη.

Ads

 

Ενδεικτική της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει το Ιδρυμα είναι το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο, μόνο για συντάξεις, απαιτούνται 1,4 δισ., ενώ την ιδια στιγμή τα έσοδα του Νοεμβρίου παρουσίασαν πραγματική καθίζηση (μείον 18,3%).

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι στις 19 του μήνα λήγει ένα ομόλογο αξίας 534 εκατ. ευρώ και με την καταβολή της 6ης δόσης -από την τρόικα- θα καταστεί δυνατή η πληρωμή του από το ελληνικό Δημόσιο.

Ads

Πάντω το ποσό που θα προκύψει δεν είναι όλο διαθέσιμο για συντάξεις, καθώς εξ αυτών τα 400 εκατ. πρέπει να πληρωθούν στις τράπεζες. Κατά συνέπεια προκύπτει μαύρη τρύπα 665 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των συντάξεων Ιανουαρίου. Το εν λόγω ποσό φιλοδοξεί η διοίκηση να εισπράξει σαν προκαταβολή του 2012 από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της τακτικής ενίσχυσης.

Για τα Δώρα Χριστουγέννων το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα τη σύναψη δύο νέων δανείων, συνολικού ύψους 225 εκατ. ευρώ, από το ταμείο της ΔΕΗ (ΤΑΠ/ΔΕΗ) και το επικουρικό ΕΤΕΑΜ. Παράλληλα θα ανακυκλώσει δάνεια (repos) συνολικού ύψους 368 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η σύνταξη θα καταβληθεί στις 22 του μηνός, ενώ το δώρο κανονικά στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι κάθε μήνα πραγματοποιούνται συσκέψεις με όλα τα Ταμεία για την επεξεργασία των στοιχείων και τον καθορισμό των ημερομηνιών καταβολής των συντάξεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα, λόγω ύφεσης, ανεργίας, μειωμένων μισθών (άρα και εισφορών).

«Δίνουμε μάχη κάθε μήνα» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση.

«Με δυσκολία εξασφαλίζουμε κάθε μήνα την καταβολή των συντάξεων», είχε δηλώσει πρόσφατα και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος σημειώνοντας ότι το 2011 ήταν ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του ΙΚΑ, καθώς η οικονομική κρίση έχει φέρει το ίδρυμα σε δεινή οικονομική θέση.