Στην επικαιρότητα επανήλθε πρόσφατα το ζήτημα της φυλάκισης εξαρτημένων ατόμων, μέσω της υπόθεσης της Μαριάνθης Πατσέλη, η οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εμπορία ναρκωτικών, παρά την ιατρικά τεκμηριωμένη τοξικομανία της. «Η απόφαση κινείται στα πλαίσια εκδικητικότητας και το δικαστήριο έφτασε στο σημείο να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω» δήλωσε στο tvxs ο δικηγόρος της Μαριάνθης, Χάρης Λαδής.

Ads

H Μαριάνθη Πατσελή, η οποία έχει πρωτοστατήσει σε κινήσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, συνελήφθη στη Μυτιλήνη τον Ιούνιο του 2009 με την κατηγορία ότι έδωσε 12 και 14 γραμμάρια ηρωίνης σε δύο γυναίκες. Το δικαστήριο την καταδίκασε στις 22-9-2010 σε ισόβια κάθειρξη ως έμπορο ναρκωτικών χωρίς να αναγνωριστεί η τοξικομανία της. Όπως επισήμανε ο δικηγόρος της, «είναι τοξικομανής με συνεχείς αποφάσεις δικαστηρίων και ιατρικές γνωματεύσεις».

Για να κριθεί κάποιος ως τοξικομανής στο δικαστήριο, θα πρέπει να πληροί τρεις από εννέα συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη, η Μαριάνθη πληροί και τις εννέα –γεγονός που το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη. Επιπλέον, η Μαριάνθη δεν κρίθηκε ως τοξικομανής, γιατί δεν παρέμεινε πέντε μέρες σε κλινική, όπως ορίζει σχετική υπουργική απόφαση. Ωστόσο, ο δικηγόρος της σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί ούτε μία φορά στα εκατομμύρια τοξικομανών που έχουν δικαστεί από το 1987 μέχρι σήμερα. Όπως σχολίασε ο κ. Λαδής, «δεν έχουμε θέμα εξάντλησης της αυστηρότητας του δικαστηρίου αλλά παρανομίας. Δεν την αναγνώρισε ως τοξικομανή για να της ρίξει ισόβια».

Εξάλλου, η ποινή ισόβιας κάθειρξης αντίκειται στο γενικότερο πλαίσιο προσπαθειών για να αδειάσουν οι φυλακές από τους χρήστες. «Αν αυτή η απόφαση γίνει παράδειγμα για τα άλλα εφετεία, οι φυλακές θα γεμίσουν με ακόμα περισσότερους εξαρτημένους» υπογράμμισε ο κ. Λαδής.

Ads

Την απόφαση του δικαστηρίου και την απόρριψη της τεκμηριωμένης πραγματογνωμοσύνης, σχολίασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης: «Το μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα των εξαρτημένων κρατουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί με τη φυλάκισή τους, πόσο μάλλον με τη μη αναγνώριση της ιδιαίτερης κατάστασής τους ως εξαρτημένων χρηστών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση, πάντως, δεν φαίνεται να λήγει εδώ. «Αν δεν αλλάξει η απόφαση για τα ισόβια, να δούμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα στραφούμε με νομικούς όρους και κατά του προέδρου δικαστή» ανέφερε ο κ. Λαδής.