Η σύσταση ενός «εκλογικού σχήματος μάχης» απασχολούσε τον Αντώνη Σαμαρά κατά την περασμένη περίοδο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται τώρα να είναι έτοιμος να ανακοινώσει τις αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματός του.

Ads

Συγκεκριμένα, μετά από σχετικές συζητήσεις που είχε παραμονές των Χριστουγέννων με σειρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει οριστικοποιήσει τις αλλαγές σε επίπεδο τομεαρχών και γραμματέων και αναμένεται να τις ανακοινώσει εντός της εβδομάδας.

Οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών μέσα στο 2011, και μάλιστα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. «Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Οι επόμενες 100 ημέρες είναι κρίσιμες» φέρονται να υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, σύμφωνα με το Βήμα.

Μέχρι στιγμής οι αλλαγές που έχουν γίνει γνωστές, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι η ένταξη στην ηγετική ομάδα του κόμματος του Άρη Σπηλιωτόπουλου, η αναβάθμιση των κ. Σταμάτη, Δένδια και Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και η διεύρυνση του επικοινωνιακού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, βέβαιη θεωρείται η ένταξη στην ηγετική ομάδα του κ. Κ. Γκιουλέκα και του κ. Κεδίκογλου, αλλά και η αναβάθμιση του κ. Ευρ. Στυλιανίδη.

Ads

Σημειώνεται ότι εκτιμάται ότι η αξιοποίηση με τον τρόπο αυτό του Άρη Σπηλιοτόπουλου εντάσσεται στην στρατηγική του κ. Σαμαρά να εξουδετερώσει την επιρροή του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, ένα σκεπτικό το οποίο δικαιολογεί και την αναβάθμιση άλλων φιλελεύθερων βουλευτών.

Εκτός αναμένεται να βρεθούν οι νυν τομεάρχες κ. Καράογλου, Βόζεμπεργκ, Βρούτσης και Δαβάκης, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν -σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους- και στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος. Δεν αναμένεται, πάντως, αντικατάσταση του κ. Λυκουρέντζου, παρά την ήττα της ΝΔ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε εσωκομματική ψηφοφορία, διαδικασία στην οποία ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να μπει αυτή τη στιγμή.

Τον τελευταίο καιρό ο κ. Σαμαράς, είχε ακόμη συναντήσεις και με τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλο, τους τομεάρχες κκ. Αθ. Δαβάκη, Γ. Κασαπίδη, τον πολιτευτή Χανίων και πρώην βουλευτή κ. Μ. Βολουδάκη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Κ. Τζαβάρα και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής κ. Β. Κικίλια, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό κάτι σχετικά.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόγραμμα με θέσεις της Ν.Δ., ενώ ο κορμός είναι η οικονομική πρόταση που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία και επιμένει.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι το κόμμα που ηττήθηκε στις εκλογές του 2009 θα δώσει με τις αλλαγές αυτές τη θέση του σε έναν νέο πολιτικό οργανισμό, καθώς «η Ν.Δ. των αρχών του 2011 θα είναι απαλλαγμένη από δεσμεύσεις και βάρη.» Για το λόγο αυτό, εξάλλου, καιρό τώρα ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές του προκατόχου του, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ακόμη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται στο να λάβει η αναμέτρηση τη μορφή μονομαχίας μεταξύ αρχηγών και προσωπική αντιπαράθεση Σαμαρά – Παπανδρέου. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ολοένα αυξάνεται και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τάση αυτή προς όφελός τους για την ανατροπή της δημοσκοπικής διαφοράς.