Απροστάτευτο παραμένει το μοναδικό δρυοδάσος του Αιγαίου, το δάσος του Ράντη στην Ικαρία. Ο απόγονος των θρυλικών Δρυοδάσων, που κάλυπταν την ανατολική Μεσόγειο, δεν προστατεύεται από το ανάλογο καθεστώς που προβλέπει διαχειριστικά μέτρα διαφύλαξης της σπουδαιότητας της πράσινης αυτής όασης.

Ads

Υπό την απειλή της εξαφάνισης και της ερημοποίησης του σπάνιου δάσους εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης και της ξύλευσης, το Ινστιτούτο του Αρχιπέλαγους πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει εθελοντικά σε έρευνες για να δώσει τέλος στην υποβάθμιση και στην καταστροφή του οικοσυστήματος. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των φορέων διαχείρισης καθώς και η παραγωγή περιβαλλοντικών μελετών βρίσκονται μέσα στις προτεραιότητες του έργου του ινστιτούτου. Σκοπός του, η άσκηση πίεσης για την εφαρμογή ισχυρού νομοθετικού πλαισίου για την ενδυνάμωση της ανάγκης προστασίας, αποκατάστασης και διατήρησης του δάσους της Ικαρίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η δασική ομάδα ερευνών εκπόνησε τα τελευταία έτη μια σειρά μελετών και προτάσεων χωρίς όμως, να υπάρξει θετική έκβαση νομικής προστασίας του δάσους έως σήμερα.

Το Ινστιτούτο του Αρχιπελάγους, στην τελευταία του προσπάθεια άμεσης διαφύλαξης του Δάσους του Ράντη και των λειτουργιών του, κατέθεσε τον Απρίλιο του 2009 πρόταση για την ίδρυση Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής στο Δάσος, συνοδευόμενη με την αντίστοιχη μελέτη που προβλέπεται από το νόμο. Τόσο η πρόταση όσο και η μελέτη υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Δασών Σάμου και κοινοποιήθηκαν στη Νομαρχία Σάμου, καθώς επίσης, στον Έπαρχο Ικαρίας-Φούρνων και στον Δήμαρχο Ευδήλου. Η 20σέλιδη μελέτη, πέραν της αναφοράς στην ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και ιστορική αξία του δάσους και των απειλών που το διέπουν, περιελάμβανε λίστες αναλυτικής περιγραφής της βιοποικιλότητας της χλωρίδας και πανίδας του δάσους καθώς και του καθεστώτος προστασίας των ειδών. Στις λίστες συγκαταλέγονταν 62 είδη χλωρίδας, 6 είδη θηλαστικών, 14 είδη ερπετοπανίδας και 39 είδη ορνιθοπανίδας.

Ένα χρόνο μετά, στις 13/04/2010 με έκπληξη το Αρχιπέλαγος έλαβε από την Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έγγραφο που καλεί την Διεύθυνση Δασών Σάμου να προχωρήσει στην Ίδρυση «Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής» στο Αρχαίο Δάσος του Ράντη. Μετά την κατάθεση της πρότασης και αρκετά χρόνια έπειτα από μια σειρά μελετών και ερευνών που παρέμειναν στο ράφι, οι προσπάθειες του Ινστιτούτου και των Ικαριωτών έλαβαν για πρώτη φορά ένα αμυδρό πράσινο φως για την ίδρυση μόνιμου καθεστώτος προστασίας στο αρχαίο δάσος του Ράντη και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί.

Ads

Ένα μήνα μετά, όμως, οι ελπίδες του Ινστιτούτου ναυάγησαν για άλλη μια φορά μετά την αποστολή της απάντησης της Διεύθυνσης Δασών Σάμου η οποία σε απόκριση του παραπάνω εγγράφου αρνήθηκε την ίδρυση Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), διότι όπως αναφέρει: «… οι απαγορεύσεις και περιορισμοί που τίθενται περί καταφύγιων απ’ το άρθρο 57 του Ν. 2637/98, δεν καλύπτουν την προστασία της χλωρίδας αλλά μόνο την πανίδα». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν ισχύουν ενώ άξιο απορίας αποτελεί η άγνοια της ΔΔΣ για το νομικό πλαίσιο της ίδρυσης ΚΑΖ, το οποίο επανειλημμένα αναφέρει για την προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας.

Το Αρχιπέλαγος με σκοπό να ανατρέψει το τελευταίο αυτό παράλογο επιχείρημα της ΔΔΣ, ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τον υπεύθυνο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Σοφούλη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος, για την παραπάνω μελέτη, και συνυπέγραψε σε κλίμα άψογης συνεργασίας μια ενωτική επιστολή που αυτομάτως παραγκωνίζει και αποκαλύπτει το «στρατόπεδο» των αρνητών και εκείνους που εσκεμμένα κωλυσιεργούν επί 30 έτη για την προστασία του Δάσους.