Μέσω επιστολών, που ανέγνωσε στη δίκη για τον «Επαναστατικό Αγώνα» η συνήγορός τους, «επανεμφανίστηκαν» στο δικαστήριο οι Νίκος Μαζιώτης και Παναγιώτα Ρούπα, βασικοί κατηγορούμενοι για τη δράση της οργάνωσης. Και οι δύο είναι εξαφανισμένοι από το περασμένο φθινόπωρο οπότε και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη λήξη του 18μηνου προφυλάκισης τους.
 

Ads

Το ζευγάρι ανέθεσε στη δικηγόρο που τους εκπροσωπεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αναγνώσει, ενόψει της έναρξης των απολογιών των έξι υπολοίπων κατηγορουμένων, επιστολές τους που έφεραν ημερομηνίες, του μεν Μαζιώτη Οκτώβριο του 2012, της δε συντρόφου του Δεκέμβριο του 2012.
 
Η δικηγόρος δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι δύο επιστολές της απεστάλησαν ταχυδρομικώς.
 
Ο Νίκος Μαζιώτης αφού τονίζει ότι οι επαναστάτες δεν απολογούνται, αναφέρει ότι είναι για αυτόν τίτλος τιμής οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει για την δράση του στον «Επαναστατικό Αγώνα».
 
Η δήλωση του Μαζιώτη καταλήγει: «Στο δικαστήριό σας υπερασπίστηκα όλες τις ενέργειες του ΕΑ. Η πολιτική ευθύνη την οποία αναλάβαμε, σημαίνει να υπερασπίζεσαι την πολιτική δράση μιας οργάνωσης. Οι επαναστάτες δεν δίνουμε πληροφορίες, δεν μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Γνωρίζουμε το κόστος και τις συνέπειες. Ο Λάμπρος Φούντας έπεσε στον αγώνα. Για μας δεν είναι νεκρός. Θα μείνει στη μνήμη μας όπως όλοι μαχητές. Είναι πιο επιτακτική και πιο αναγκαία από ποτέ η ένοπλη επανάσταση».
 
 
Με τη δήλωσή της η Παναγιώτα Ρούπα αναφέρει στους δικαστές ότι δεν ένιωσε ποτέ υπόλογη για τις πράξεις της και ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» ήταν «μια οργάνωση, ορόσημο για πολλούς αγωνιστές». Κατά την κατηγορουμένη, «σήμερα είναι ορατό το κενό μιας τέτοιας επαναστατικής δράσης. Είμαι υπερήφανη και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα».
 
Και η Π. Ρούπα αναφέρεται στον Λάμπρο Φούντα, που είχε πέσει νεκρός σε συμπλοκή με αστυνομικούς, χαρακτηρίζοντας «πολιτική δολοφονία» το θάνατο του. Αναφέρεται επίσης στο Μνημόνιο του 2012 χαρακτηρίζοντάς το ως «μια αργή και βασανιστική ευθανασία, με στόχο τη σωτηρία του νομίσματος και την αποφυγή κατάρρευσης του ευρωπαϊκού συστήματος».
 
Η επιστολή της Π. Ρούπα καταλήγει: «Έχουμε πόλεμο και αυτόν το ξεκίνησε το καθεστώς που υπηρετείτε. Στοχοποιήσατε και στοχοποιείτε το παιδί μου. Η εκδίκηση του κράτους στρεφόταν κατά του παιδιού μου και αυτό δεν θα σας το συγχωρήσω ποτέ. Για να μη ζήσει σε ένα κόσμο κακίας, είναι μεγάλο χρέος μας να αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτή είναι η μόνη κληρονομιά που έχω να του αφήσω, μια επαναστατική κληρονομιά».
 
Με την έναρξη της διαδικασίας, ο εκ των κατηγορουμένων Κώστας Γουρνάς ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο και θέλησε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια σχετικά με το θέμα της αποφυλάκισης των Μαζιώτη και Ρούπα. Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για «παρέμβαση» του υπουργού στη δίκη και απευθυνόμενος στους δικαστές σημείωσε: «Έχω την άποψη ότι ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Όχι ότι σας παίρνουν πια τηλέφωνο, αλλά είστε άνθρωποι που ζείτε στην κοινωνία και διαβάζετε δημοσιεύματα. Με ποιούς όρους θα δικαστώ, όταν βγαίνει non paper που λέει ότι κακώς βγήκαμε με 18μηνο; Σας αντιμετωπίζει ως υπάλληλο».
 
Μετά την ολοκλήρωση της δήλωσης, ο πρόεδρος απάντησε στον κατηγορούμενο ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.
 
Η εκδίκαση της υπόθεσης του «Επαναστατικού Αγώνα» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 και πλην των Μαζιώτη, Ρούπα και Γουρνά, που, κατά το κατηγορητήριο, είναι οι «διευθύνοντες την οργάνωση», κατηγορούμενοι είναι οι Χριστόφορος Κορτέσης, Σαράντος Νικητόπουλος, Ευάγγελος Σταθόπουλος, Μαρί Μπεραχά και Κώστας Κάτσενος.
 
Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται να ξεκινήσει μεθαύριο, Πέμπτη.