Δηλώσεις «διακριτικής» στήριξης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) έκαναν οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (Standard & Poor’s (S&P), Moody’s και Fitch), υποδεχόμενοι θετικά αλλά με επιφύλαξη τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ads

Το διευθυντικό στέλεχος της S&P, κ. Μ.Μρσνικ παρείχε στην Ελλάδα τρεις μήνες για να δώσει δείγματα γραφής έτσι ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος ή άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη βελτίωση της πορείας του χρέους, η αξιολόγηση θα μπορούσε να επαναβεβαιωθεί».

Από την πλευρά της, η Moody’s σε έκθεσή της διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, ενώ σημειώνει ότι το ΠΣΑ ανταποκρίνεται στην αξιολόγηση που έχει κάνει για τη χώρα, αν και παραμένει το στοίχημα της εφαρμογής του. Από την πλευρά της και η Fitch υποστηρίζει ότι είναι αβέβαιο το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να εκτελέσει το Πρόγραμμα που παρουσίασε.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται στις διεθνείς αγορές υπό τη διαρκή απειλή νέας υποβάθμισης, σε μία χρονιά, μάλιστα, στην οποία καλείται να δανειστεί 53 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξυπηρετήσει το υπέρογκο χρέος της και να καλύψει το υψηλό της έλλειμμα. Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου κυμαίνεται πλέον σε υπερπενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα, ενώ οι φόβοι των διεθνών οίκων για το ενδεχόμενο μη λήψης των αναγκαίων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προκάλεσαν ένα «μίνι κραχ» στο ελληνικό Χρηματιστήριο εχθές, με το γενικό δείκτη της αγοράς να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά ως και 4%, για να γυρνά λίγο πριν από το τέλος των συναλλαγών σε θετικό έδαφος. Από την άλλη, σχετική ηρεμία επικράτησε στις αγορές χρήματος, με το spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 260 μονάδες βάσης έναντι 271 μονάδων βάσης τη Δευτέρα.

Ads

Ταυτόχρονα, σε συστηματικό έλεγχο από την Κομισιόν, το Eurogroup και το Ecofin τίθεται από τα μέσα Φεβρουαρίου η οικονομία της Ελλάδας και κάθε άλλος τομέας που σχετίζεται με αυτήν. Στις 16 Φεβρουαρίου, στη σύνοδο του Ecofin, οι 27 υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν τη γνωμοδότηση της Κομισιόν, που θα θέτει την Ελλάδα υπό επιτήρηση. Παράλληλα, το Ecofin θα αποφασίσει επίσης και για το περιεχόμενο του «Σχεδίου Δράσης», που θα υποβληθεί αναφορικά με τη νέα Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα υπάγεται απευθείας στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, το Συμβούλιο Ecofin υιοθέτησε τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, ενώ θεωρεί ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα» και «καλεί μετ’ επιτάσεως» την ελληνική κυβέρνηση να τα διευθετήσει. Προκειμένου, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να βελτιωθεί η αξιοπιστία των στατιστικών μας στοιχείων, η Κομισιόν θα υποβάλει τον επόμενο μήνα (στις 16 Φεβρουαρίου) στο Συμβούλιο Ecofin σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μεθοδολογικών και θεσμικών προβλημάτων. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, του κλίματος πίεσης που υφίσταται η Ελλάδα, ότι η ίδια η κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλλες – ως ένδειξη καλής θέλησης – να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της νέας Στατιστικής Υπηρεσίας εκπρόσωπος της Eurostat ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.