Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ορίζει 10ωρη συνεδρίαση, εισήχθη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το PSI, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου. Την έντονη αντίθεση τους με τη διαδικασία εξέφρασαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ. «Η Βουλή έχει μετατραπεί σε πρωτοκολλητή αποφάσεων» παρατήρησε ο Δημ. Παδημούλης, «κοροϊδεύετε το λαό» κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ο Θ. Παφίλης, για φίμωση των βουλευτών έκανε λόγο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.
Ads
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη πάντως και η χθεσινή συζήτηση επί του νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για το κατεπείγον χαρακτήρα του νομοθετήματος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για μια συμφωνία «ιστορικής σημασίας», τονίζοντας πως ο νόμος πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι την Πέμπτη. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία.
Νέα διαμάχη για το «κατεπείγον»
«Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος» υποστήριξε στη σημερινή συζήτηση, ο υπ. Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας σε όσους δεν δέχονται τη διαδικασία του κατεπείγοντος ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν, να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δις ευρώ και 50 μονάδες χρέους.
«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλιτώσει 130 δις ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.
«Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι – χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.
«Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο» σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.
«Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να το ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.
Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Η αναγκαιότητα υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το PSI είναι ιστορική, υποστήριξε στην εισήγησή του για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Το νομοσχέδιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, αλλά είναι μια ατμομηχανή για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια από το τεράστιο χρέος που εμείς οι τελευταίοι κληρονομήσαμε. Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου για χάρη των επόμενων γενεών, για να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα αδιέξοδά της. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι – όχι ότι οι αντίθετες φωνές δεν κάνουν καλό στην Ελλάδα και την Δημοκρατία – αλλά θα πρέπει να προσέξουμε όλοι το συμφέρον της Ελλάδας και του έθνους» ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απευκταία περίπτωση, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε εδώ» ανέφερε στην εισήγησή του ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Μόλις στις 3 Μαΐου πέρυσι μας εξηγούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί δεν έπρεπε να γίνει με τίποτα αναδιάρθρωση. Την ψηφίζουμε τώρα, καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο λόγω της τακτικής Παπανδρέου». Υποστήριξε επιπλέον, ότι η ΝΔ «δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς φτάσαμε μέχρι την αναδιάρθρωση» και ως εκ τούτου η τελευταία «δεν θα φορτωθεί σ’ αυτήν την κυβέρνηση». Αναφορικά με τις εκλογές θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν, γιατί οι «εκλογές είναι θέμα δημοκρατίας για τον τόπο». Σε σχέση με το κούρεμα του χρέους, ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε πως «είναι αδιανόητο να υποστούν τα ταμεία τις συνέπειές του και είναι αδιανόητο να υπάρξει κούρεμα των ομολόγων των φυσικών προσώπων που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο. Αυτόν τον Έλληνα επενδυτή, πρέπει να τον προστατεύσουμε».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταφέρθηκε εναντίον της «κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των απολογητών της» τονίζοντας: «δανείζεστε 130 δις για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και λέτε στον λαό πως του κάνετε και χάρη, τη στιγμή που οι επιπτώσεις είναι διαχρονικές: Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών και μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων». «Προετοιμάζετε νέο ασφαλιστικό για δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και με βαθιά το χέρι στην τσέπη για την φαρμακευτική περίθαλψη. Στο ECOFIN, αποφασίστηκε πως οι πιστωτές έχουν προτεραιότητα στις πληρωμές. Το χρέος αυτό δεν είναι του λαού – είναι όλο παράνομο, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες μας αλλά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ικανοποίηση των πιστωτών και την ρευστότητα στην αγορά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραθανασόπουλος.
Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς «ζητούν να μας σώσουν εκείνοι που μας έφεραν ως εδώ». «Λέτε πως κάνατε διαπραγμάτευση. Ποια διαπραγμάτευση; Ό,τι εξαγγέλθηκε από τον κ. Σόιμπλε αυτό και αποφασίστηκε. Ούτε η επιτροπεία της Ελλάδος αποφεύχθηκε, ούτε ο ειδικός λογαριασμός για τα έσοδα, απ’ όπου θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι δανειστές – και θα δούμε τι θα πληρώσουν μετά, τους Έλληνες. Πού πήγαν οι κόκκινες γραμμές περί κοινών μετοχών που έβαζε ο κος Γ. Παπανδρέου; Είναι μεν κοινές, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου;». Ο κ. Μαρκάκης επανέλαβε επίσης την πρόταση του κόμματός του για «περίοδο χάριτος 5 ετών, και αποπλήρωση 10 δισ. χρέους κάθε χρόνο με επιτόκιο 1%» ενώ υπήρξε σκωπτικός και για τους διαγραφέντες της Ν.Δ, οι οποίοι «ακούγεται πως ετοιμάζουν την κωλοτούμπα της επιστροφής».
Οι αναφορές του κ. Μαρκάκη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Μουσουρούλη, και αντεγκλήσεις – με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, να υποστηρίζει πως «οι ρητορικές εναντίον μας είναι γιατί παραμένουμε βασικός άξονας πατριωτικού προσανατολισμού και κρατάμε την γαλανόλευκη στο χέρι, την ώρα που ετοιμάζουν παραχωρήσεις προς τα Σκόπια».
«Το κούρεμα του χρέους, είναι το τυρί σε μια φάκα δεκαετούς βαθιάς λιτότητας και μόνιμης Επιτροπείας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος αξίωσε από την κυβέρνηση, αντί για περικοπές ύψους 300 εκ. ευρώ από τις συντάξεις, να προωθήσει το πάγωμα της παραγγελίας των δύο υποβρυχίων από την Γερμανία, ύψους 1 δισ. ενώ κατήγγειλε και τις παραχωρήσεις προς τις τράπεζες, «ενώ τα κλειδιά θα τα κρατάνε οι μεγαλομέτοχοι, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη». «Οι ευθύνες επιμερίζονται κατ’ αναλογία των χρόνων που κυβερνήσατε και τώρα αποφασίσατε να τις συμμεριστείτε κυβερνώντας μαζί. Φέρατε τη χώρα στα βράχια και τώρα μαζί πάτε να την αποτελειώσετε. Μόνον μια νέα κυβέρνηση με πλειοψηφία των δυνάμεων της Αριστεράς και των προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, μπορεί να δώσει προοπτική για τον ελληνικό λαό» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >