Επικοινωνιακή «σκόνη» δημιουργεί η Άγκυρα, λίγα 24ωρα πριν από την προαναγγελθείσα έξοδο του Τουρκικού γεωτρητικού σκάφους «Abdulhamit Han» στην Ανατολική Μεσόγειο. Με προκλητικές δηλώσεις και απειλές, Τούρκοι αξιωματούχοι απευθύνονται στην Ελλάδα.

Ads

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας ανέφερε ότι το πλοίο ολοκλήρωσε τις δοκιμές ικανότητας γεώτρησης ναυτιλίας, και εξοπλισμού και στις 9 Αυγούστου, θα ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή.

«Το Abdulhamit Han μετράει τις ημέρες για να συναντήσει τα βαθιά νερά της Μεσογείου», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter,
ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Σε ανάλογο ύφος ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι το κακομαθημένο παιδί της Δύσης.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη στο OPEN, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να εκδοθεί και η τουρκική NAVTEX η οποία θα καθορίζει την περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείει ότι όταν οι Τούρκοι μιλούν για Μεσόγειο, μπορεί να εννοούν και περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Τα τρία σενάρια

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Κρασσάς σχολίασε ότι: «σύμφωνα με τους Τούρκους αλλά και κάποιους Έλληνες, το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο δεν ανήκει στο Αιγαίο». «Εμείς διακηρύσσουμε ότι το Καστελόριζο έχει και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, γεωγραφικά είναι εκτός της γραμμής που ορίζει το Αιγαίο Πέλαγος και οι Τούρκοι κατ΄ επανάληψη δηλώνουν ότι για εμάς δεν υφίσταται Καστελόριζο», ξεκαθάρισε.

«Όταν λένε Μεσόγειο, για τους Τούρκους εύκολη περιοχή σε εισαγωγικά είναι η περιοχή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της Κύπρου, δηλαδή της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Βύρων Ματαράγκας.

Σύμφωνα με το OPEN, οι γεωτρήσεις μεταξύ των τουρκικών ακτών και των Κατεχομένων είναι το καλό σενάριο. Όμως στο τραπέζι υπάρχουν κι άλλα σενάρια, όπως το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή να ακολουθήσει την πορεία του Οruc Reis μεταξύ Ροδου-Καστελόριζου ή στην περιοχή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης.