Συνεχίζουν για 2η μέρα την επίσχεση εργασίας οι γιατροί ενός απ’ τα 3 μεγαλύτερα νοσοκομεία του Πειραιά και από τα μεγαλύτερα της χώρας, του Τζανείου, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες εφημερίες του Μαρτίου και του Απριλίου. Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από σήμερα, Πέμπτη, και οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο, στο οποίο εξυπηρετούνται μόνον τα έκτακτα περιστατικά. Συνολικά, σε 20 νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιείται επίσχεση εργασίας. Οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα των νοσοκομείων. Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε υλικά, οι οποίες καθιστούν τη λειτουργία τους εξαιρετικά δύσκολη.

Ads

Απλήρωτοι προμηθευτές ζήτησαν σήμερα την επιστροφή ορθοπαιδικών υλικών και μοσχευμάτων από την Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από τη διεύθυνση της Κλινικής ορισμένοι προμηθευτές πήραν από την εν λόγω Κλινική ορθοπαιδικό υλικό και υλικά οστεοσύνθεσης.

«Η κυβέρνηση καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αποπληρωμή των χρεών στους προμηθευτές» δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο διακανονισμού του χρέους στους προμηθευτές που τον Οκτώβριο του 2009 ανερχόταν σε 6,2 δισ. ευρώ. «Το 1,2 δισ. ήδη αποπληρώθηκε στους προμηθευτές μέχρι τα τέλη του 2009 και για το υπόλοιπο ήδη έχουμε ανακοινώσει έναν τρόπο διακανονισμού. Ταυτόχρονα όμως θέλω να είμαι σαφής και να δώσω ένα μήνυμα. Οφείλουν οι προμηθευτές σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αντί να δημιουργούν προβλήματα στις προμήθειες των νοσοκομείων να αναγνωρίσουν αυτή την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει πλήρης διακανονισμός των χρεών και έχουν και αυτοί την ευθύνη να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις προμήθειες των νοσοκομείων» συνέχισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα ανέφερε ότι για πολλά χρόνια αφενός οι προμηθευτές λειτουργούσαν σε ένα πλαίσιο στο οποίο δεν υπήρχε ούτε η δέουσα εποπτεία ούτε ο αντίστοιχος έλεγχος και αφετέρου υπήρχαν και τεράστιες υπερτιμολογήσεις ειδών. «Άρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες και ερχόμαστε να διακανονίσουμε ένα χρέος που κληρονομήσαμε, αλλά και οι προμηθευτές οφείλουν σε αυτή τη συγκυρία να συμβάλουν» πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ads

Παράλληλα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου έστειλε εντολή προς το Σώμα Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας να συνεχιστεί ο έλεγχος σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων. Το θέμα προέκυψε μετά τον εντοπισμό, χθες, επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων σε ανοιχτούς χώρους αποθήκευσης στο «Αττικό» νοσοκομείο.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής μίλησε για τις προσπάθειες των υπουργείων Οικονομίας και Υγείας να καλυφθούν οι οφειλές που υπάρχουν προς τους προμηθευτές. Ανέφερε πως ήδη υπάρχει κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων για τη ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων, ρύθμιση που θα τα οδηγήσει σε καλύτερη περίθαλψη και επάρκεια στις προμήθειες.

Από την πλευρά της, η γ.γ. του ΚΚΕ, επισκεπτόμενη το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ζήτησε χρονοδιάγραμμα για την άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων και πώς θα καλυφθούν τα χρέη προς τις εταιρείες, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να λύσει τα προβλήματα διαφθοράς και να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία.