Παράταση πήρε η αγωνία αλλά και ο αγώνας του 9ου Δημοτικού Σχολείου του Αιγάλεω, έτσι ώστε να μην μείνουν χωρίς στέγη 96 παιδιά, αφού εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για την έξωση του Σχολείου από το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Σαλαμίνας 10.

Ads

Tο 9ο Δημοτικό Σχολείο είναι το μόνο του Δήμου που στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, που έχει προχωρήσει σε αγωγή. Η πρωτόδικη απόφαση έκανε λόγο για άμεση έξωση, ωστόσο σήμερα ο Δήμος παρουσίασε στο Εφετείο έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία οι μισθώσεις του Δήμου είναι 12ετίας. Η τελευταία μίσθωση έχει γίνει το 2014, επομένως η σύμβαση λήγει το 2026, την ώρα που οι ιδιοκτήτες υποστήριζαν ότι έχει λήξει από το 2019.

Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μίλησε στο Tvxs.gr, παρουσιάζοντας το ιστορικό τις υπόθεσης: «Ο χώρος ανήκει σε ιδιώτη και νοικιάζεται από το Δημόσιο εδώ και περίπου 3 δεκαετίες. Τον Οκτώβριο του 2021, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, έμαθαν ξαφνικά ότι υπάρχει δικαστική διαμάχη σε εξέλιξη, μεταξύ ιδιοκτητών και Δήμου, κι ότι υπάρχει απόφαση για έξωση».

«Τα δικαστήρια ξεκίνησαν περίπου το 2020. Πρωτόδικα είχε αποφασιστεί έξωση του σχολείου, η οποία μάλιστα ήταν και άμεσε εκτελεστέα. Με το που το μάθαμε κινητοποιηθήκαμε άμεσα, με συνελεύσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις. Θεωρούμε πως η πολιτεία πρέπει να λύσει το θέμα, καθώς για εμάς είναι πολιτικό ζήτημα και όχι δικαστικό», προσθέτει.

Ads

Όπως μας ενημερώνει επίσης, «την προηγούμενη εβδομάδα, είχε χαθεί μια αίτηση ανακοπής της έξωσης που είχε κάνει ο Δήμος, κι είχε έρθει ένας από τους ιδιοκτήτες και μας απειλούσε ότι θα μας πετάξει έξω. Ο Δήμος δικαιώθηκε σχετικά με μια προσωρινή διαταγή, η οποία όμως διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του σχολείου μόνο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς».

Στις 7 Ιουνίου θα εκδικαστεί μία ακόμη αίτηση που έχει κάνει ο Δήμος, για μεγαλύτερη παράταση της απόφασης, ενώ  αναμένεται η απόφαση του Εφετείου για την πρωτόδικη απόφαση. Επίσης, κάτω από την πίεση του Συλλόγου αλλά και άλλων φορέων που συμπαραστέκονται στον συγκεκριμένο αγώνα του σχολείου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω ανακοίνωσε μια ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται πολιτικά πως θα εμποδίσει την έξωση από το κτίριο. Ταυτόχρονα, έλαβε την απόφαση πως το κτίριο πρέπει να χαρακτηριστεί «σχολική στέγη», που αποτελεί το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με το μέλος του Συλλόγου.

«Περιμένουμε τη σχετική έκθεση, η οποία έχει καθυστερήσει. Η Επιτροπή Καταλληλότητας έχει έρθει κι έχει δει το σχολείο. Αν κριθεί το σχολείο κατάλληλο, τότε ξεκινά η διαδικασία».

Σημειώνεται πως η απαλλοτρίωση δεν ήταν αυτοσκοπός για τον Σύλλογο, όπως τονίζει, ωστόσο κάθε λύση φαίνεται πως είναι καλοδεχούμενη, διότι δεν υπάρχει χώρος για ανέγερσή άλλου σχολείου στην περιοχή. «Αν κλείσει το σχολείο τα παιδιά θα πρέπει να πάνε μακριά, καθώς δεν χωράνε ούτε σε κάποιο γειτονικό. Γι’ αυτό εμμένουμε ότι το σχολείο πρέπει να παραμείνει ως έχει», επισημαίνει.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ευθύνες είναι διαχρονικές, όχι μόνο της σημερινής διοίκησης. Όλα αυτά τα χρόνια το σχολείο είναι ενοικιαζόμενο. Θα έπρεπε ο Δήμος είτε να είχε λύσει το ζήτημα με το συγκεκριμένο κτίριο, είτε να είχε βρει άλλο χώρο. Είναι αδιανόητο το 2022 οι γονείς να διεκδικούμε το αυτονόητο, αν θα έχουν σχολική στέγη τα παιδιά μας».

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το ζήτημα των εργασιών και των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν στο κτίριο. Όλα αυτά πάνε πίσω, «γιατί δεν υπάρχει σχετικό συμβόλαιο μεταξύ των ιδιοκτητών και του Δήμου, κι επειδή υπάρχει αυτό το καθεστώς, ο Δήμος μας λέει πως κάποιες εργασίες δεν μπορεί να τις κάνει, διότι είναι δουλειά του ιδιώτη. Υπάρχουν ορισμένες ζημιές στο σχολείο, από τις οποίες κινδυνεύουν τα παιδιά μας, γιατί κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Γινόμαστε μπαλάκι μεταξύ του ενός και του άλλου».

Μάλιστα, σήμερα το σχολείο έμεινε κλειστό, καθώς οι γονείς αποφάσισαν σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ήταν η μέρα της εκδίκασης στο Εφετείο, να μην στείλουν τα παιδιά τους. Το εντυπωσιακό ήταν πως υπήρξε 100% συμμετοχή. Δεν πήγε κανείς τα παιδιά του για μάθημα. Αύριο, Τετάρτη, υπάρχει προγραμματισμένη συγκέντρωση που έχει προκηρύξει μια μεγάλη συγκέντρωση, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής, όπως το 9ο Δημοτικό.

Τέλος, όπως τονίζει το μέλος του συλλόγου στο Tvxs.gr, «υπάρχει αισιοδοξία, παρότι η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

Φωτογραφία: 902.gr