Τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης της κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο υπαγορεύει τη χορήγηση επιδομάτων και την αναγνώριση φοροαπαλλαγών με στοχευμένα, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια

Ads

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, μελετά τη μερική ή πλήρη περικοπή των επιδομάτων που δίδονται σε τρίτεκνες οικογένειες με υψηλά εισοδήματα, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για να στηριχθούν πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι ως σήμερα τρίτεκνος εργαζόμενος στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως παίρνει ακριβώς το ίδιο επίδομα με κάποιον που δηλώνει 200.000 ευρώ εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η επιτροπή που μελετά το ζήτημα (στην οποία μετέχουν και μέλη του ΙΣΤΑΜΕ) συνεδρίασε ήδη δύο φορές και η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 20 Αυγούστου. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη μορφή και την έκταση των παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επιστρέφει τη Δευτέρα στο γραφείο του μετά από ολιγοήμερες διακοπές.

Η πρώτη εκτίμησηαπό τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από την εν λόγω επιτροπή, αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ότι επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ χορηγούνται χωρίς κριτήρια. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και των ειδικών (οικονομολόγων και συνταγματολόγων) που μελετούν το ζήτημα είναι να δομηθεί ένα μεικτό σύστημα το οποίο θα προβλέπει την παροχή επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αναγκαιότητας αλλά ταυτοχρόνως θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται το καθεστώς των φοροαπαλλαγών για να εξαντληθούν τα περιθώρια για στοχευμένες, διορθωτικές παρεμβάσεις στον πρόσφατο φορολογικό νόμο υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά ομάδων.

Ads