Χωρίς διαγωνισμό επιδιώκει η δημοτική αρχή Αθηναίων για εκτελέσει το έργο της επισκευής του Θεάτρου Λυκαβηττού επικαλούμενη τις βλάβες που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο ο διπλασιασμός του κόστους στα 4 εκατομμύρια ευρώ, με την πλευρά Μπακογιάννη να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά και την ανάγκη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις κατασκευαστικές εταιρείες.
Ενάμιση μήνα μετά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων συζητά εισήγηση που προτείνει, αντί της ανοικτής διαδικασίας, «προσφυγή στην μοναδική εφικτή χρονικά, εξαιρετική διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων-ΕΣΗΔΗΣ, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης αποκλειστικά σε απρόβλεπτες περιστάσεις ήτοι σε έκτακτα πραγματικά γεγονότα, τα οποία είναι ανεξάρτητα της βούλησης της αναθέτουσας αρχής, δεν απορρέουν από παραλείψεις ή έλλειψη προγραμματισμού και επιμέλειας και δεν μπορούσαν, σύμφωνα με τα διδάγματα της ανθρώπινης εμπειρίας και λογικής σε καμία περίπτωση να προβλεφθούν».
Οι “εκτακτες συνθήκες” αφορούν την πυκνή χιονόπτωση της κακοκαιρίας Ελπίδα, με την εισήγηση να υποστηρίζει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου κατόπιν αυτοψίας διαπίστωσαν την «ανάγκη κατεπείγουσας επισκευής του φέροντος οργανισμού του μνημείου του Θεάτρου Λυκαβηττού είναι επιτακτική». Σύμφωνα με την αυτοψία, κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί ενδεχομένως καταστροφική για κάποια τμήματα του θεάτρου. Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο χρόνος που απαιτείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω κανονικής διαγωνιστικής διαδικασίας θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια της άμεσης λήψης μέτρων δεδομένου ότι επίκειται πιθανή πρόκληση μόνιμης μη αναστρέψιμης βλάβης».
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής συνοδεύεται από μια δισέλιδη «Εκθεση Αυτοψίας» μηχανικών του δήμου, οι οποίοι θυμίζουν ότι το θέατρο κατασκευάστηκε το 1965 με παλαιούς Κανονισμούς Φόρτισης και Αντισεισμικότητας και αυτό το καθιστά «ιδιαίτερα τρωτό σε φυσικά φαινόμενα». Καταγράφονται διάφορες φθορές σε δομικά στοιχεία, οξειδώσεις, παραμορφώσεις, οι οποίες όμως είχαν ουσιαστικά εντοπισθεί και σε προηγούμενες μελέτες, ενώ ήταν και ο βασικός λόγος που το θέατρο έκλεισε αρχικά το 2008 και οριστικά το 2013, παρά τα έργα στήριξης που επιχειρήθηκαν στο ενδιάμεσο. Ως προς τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Ελπίς», αναφέρεται ότι «είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του φορτίου στην κατασκευή, η δε ύπαρξη παγετού και υγρασίας επιβάρυνε σημαντικά το πρόβλημα της έντονης διάβρωσης και της επιπλέον κόπωσης των υλικών ενώ οι συστολές των μελών λόγω χαμηλών θερμοκρασιών επιβάρυναν περαιτέρω τις καταπονήσεις στους κόμβους και την συνδεσμολογία τους». Τέλος, για να στηριχθεί η «ανάγκη άμεσης επισκευής» οι μηχανικοί επικαλούνται την κατάρρευση στεγάστρου στο γήπεδο του ΠΑΟ και της στέγης του γυμναστηρίου «Δαΐς» (Εκπαιδευτήρια Δούκα).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >