Πρόκειται για μία ιστορική δίκη καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης ενδεχομένως να στείλει τα στελέχη της στη φυλακή αλλά ενδεχομένως και το ίδιο το κόμμα στην παρανομία. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινά αύριο, 20 Απριλίου, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών για την επιλογή διεξαγωγής της στη δικαστική αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού. Θεωρείται πολύ πιθανό να διακοπεί και να μεταφερθεί τελικά στο Εφετείο.

Ads

Το χρονικό ως το «σκαμνί»

Κατηγορούμενοι, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι 69 στελέχη της Χρυσής Αυγής μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς αλλά και το σύνολο της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το γεγονός που έθεσε τη Χρυσή Αυγή στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, από το μέλος της  οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά.

Ads

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρίλαος Βουρλιώτης, είναι αυτός που άνοιξε τον φάκελο χαρακτηρίζοντας στο πόρισμά του τη Χρυσή Αυγή «ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα».

Η άσκηση ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, οδήγησε στις συλλήψεις στελεχών του κόμματος και στις πρώτες προφυλακίσεις, με το 18μηνο να συμπληρώνεται στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου καταγράφεται σε 700 σελίδες, όπου περιγράφεται μία εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον «μανδύα κόμματος» και διαθέτει στρατιωτικού τύπου τάγματα εφόδου για τη διάπραξη παράνομων ενεργειών.

Όχι στη δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό

Με σύνθημα «Όχι στη δίκη της ΧΑ στον Κορυδαλλό» πολίτες και φορείς του Κορυδαλλού συγκεντρώνονται τη Δευτέρα στις 8:00 το πρωί στο δημαρχείο της πόλης με σκοπό να κάνουν πορεία προς τις φυλακές και να δηλώσουν την αντίθεση τους στη διεξαγωγή της πολύκροτης δίκης εκεί.

Όπως σημειώνουν εδώ και καιρό οι φορείς της πόλης η διεξαγωγή της δίκης, λόγω των χωροταξικών χαρακτηριστικών της πόλης, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των γειτονικών σχολείων. Σημειώνεται ότι η δικαστική αίθουσα βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες του Κορυδαλλού.

Παράλληλα αντιφασιστική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στις 08.00 της Δευτέρας στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης.

Επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού την Πέμπτη απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρά για το θέμα και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «απευθυνόμαστε προσωπικά σ’ εσάς προσδοκώντας ότι θα δώσετε λύση στο σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει, διότι, παρά την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων Υπουργών και όλων, πλην της Χ.Α ,των πτερύγων της Βουλής, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση και η πόλη παραμένει ανάστατη ενώ ήδη αναγκαστήκαμε, λόγω των ειδικών συνθηκών, να προχωρήσουμε στο κλείσιμο των σχολείων του Κορυδαλλού στις 20 Απριλίου, ημέρα έναρξης της δίκης της Χ.Α. στις φυλακές Κορυδαλλού. Ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, η άμεση αντίδρασή σας θα επιλύσει το πρόβλημα».

«Ο Δήμος Κορυδαλλού, οι βουλευτές της Β Πειραιά όλων των κομμάτων πλην της «Χρυσής Αυγής», η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, η τοπική ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων, οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Κορυδαλλού, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η κίνηση «Δεν Ξεχνάμε», η οποία εκπροσωπεί τους φίλους και την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, σε κοινό μας ψήφισμα, έχουμε ήδη από τις 23 Μαρτίου, εκφράσει ομόφωνα την κατηγορηματική μας αντίθεση στην διεξαγωγή της δίκης των δεκάδων νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στην δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού. Η αντίθεση μας αυτή, κ. Πρωθυπουργέ, δεν απορρέει από κάποια τοπικίστικη αντίληψη αλλά από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η διεξαγωγή της σοβαρότερης δίκης μετά την μεταπολίτευση στον Κορυδαλλό, όπου, λόγω των χωροταξικών χαρακτηριστικών της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των γειτονικών σχολείων», σημειώνει επίσης.