Διαφωνίες καταγράφονται λίγο πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, φαίνεται πως βρίσκονται Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, με την υπ. Παιδείας να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση τελειώνει όταν τελειώσει το έργο της και τον υπ. Υγείας να συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά ότι οι εκλογές πρέπει να έχουν γίνει έως το Μάρτιο. Την ίδια ώρα, ο Πάνος Μπεγλίτης χαρακτηρίζει ενδεικτική για τις εκλογές την 19η Φεβρουαρίου και αφήνει να εννοηθεί ότι με την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη ανοίγει η εσωκομματική διαδικασία. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, διεμήνυσε σήμερα, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης, καθορίζεται από το έργο που έχει αναλάβει.

Ads

 

«Η κυβέρνηση τελειώνει, όταν τελειώσει το έργο για το οποίο έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στο χρονικό ορίζοντα του πολιτικού βίου της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι μένει σταθερή σε όσα έχει πει και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρά πράγματα να υλοποιήσει.

Αρνήθηκε ακόμη να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σημειώνοτας πως «δεν ωφελεί σε κάτι να σχολιάζει ο ένας υπουργός τον άλλο». Επισήμανε παράλληλα ότι ο κ. Παπαδήμος ως πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ads

Ερωτηθείσα εάν τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν θα είναι δικής του επιλογής ή θα οριστούν από τις ηγεσίες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η κ. Διαμαντοπούλου, απάντησε ότι «θα πρέπει να δεχθούμε ότι είναι πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος» και πρόσθεσε: «είναι σαφές πως θα συζητήσει και με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά για να πετύχει αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει όλες τις δυνατότητες και επιλογές».

Αντίθετα, σε συνέντευξή του χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, προεξοφλώντας ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2012.

Αναφορικά με την επερχόμενη εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, χαρακτήρισε φίλο του τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ζήτησε να κατοχυρωθεί ένα πλαίσιο αρχών που θα διασφαλίζει τη μελλοντική ενότητα του κόμματος, αλλά και που θα αποκαταστήσει τα ελλείμματα εσωκομματικής δημοκρατίας.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ενδεικτική την ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τις εκλογές. «Δεν πρέπει να μπούμε σε μία συζήτηση με εσωστρεφή χαρακτήρα, μετρώντας τις ημέρες, τους μήνες και τις εβδομάδες για τις εκλογές. Η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική, δεν ήταν γραμμένη πάνω στο μάρμαρο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας επανήλθε τη Δευτέρα, μιλώντας στο Real FM. «Αυτό είναι ουσιώδες και με αυτό σχετίζονται όλες οι εξελίξεις στην παράταξη. Θέλω να επιφυλαχθώ. Είναι λιγότερο κακό από το να εκφράσει κάποιος άποψη, από την οποία θα προκύψουν συζητήσεις», δήλωσε αναφορικά με το ερώτημα εάν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πάντως επανέλαβε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσουν πριν από τις βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε: «Υπάρχει καθυστέρηση, επειδή δεν έχει μιλήσει κανείς από αυτούς που είναι αρμόδιοι για αυτές τις διαδικασίες. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η κεντρική εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».
 
Ο υπουργός Υγείας, παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη εκλογής αρχηγού από τη βάση του κόμματος και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει με έναν «αδάπανο, λιτό και βραχύβιο τρόπο χωρίς συγκεντρώσεις».
 
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εκ νέου την κυβέρνηση «ειδικού χρόνου και ειδικού σκοπού» και επανέλαβε ότι συμφωνεί με την άποψη Σαμαρά, ότι δεν κοιμόμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο για τις εκλογές, τις οποίες τοποθέτησε χρονικά «κοντά στην Άνοιξη». Αντί ανασχηματισμού πρότεινε τη σύσταση δυο κυβερνητικών επιτροπών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με αρμοδιότητες το ΕΣΠΑ και την ανταγωνιστικότητα.

Η παράταση του βίου της κυβέρνησης είναι συνάρτηση πολλών εξελίξεων παρατήρησε ο Πάνος Μπεγλίτης. «Μας ενδιαφέρει η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου» σημείωσε. «Χρειάζεται άνοιγμα με συντεταγμένο τρόπο της εσωκομματικής συζήτησης για το πού βρισκόμαστε και να κάνουμε απολογισμό του κυβερνητικού έργου μας. Οι εσωκομματικές διαδικασίες θα γίνουν με τον πιο συντεταγμένο και ενωτικό τρόπο και όχι με την πολιτική ατζέντα του καθενός» τόνισε αναφορικά με τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ενώ δήλωσε ότι οι εκλογές αρχηγού θα γίνουν από τη βάση. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ο Γιώργος Παπανδρέου, διερωτώμενος «ποιος μπορεί να αποστερήσει από τον κ. Παπανδρέου το δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητά;».

Έναρξη την Τετάρτη

Την Τετάρτη, κατά την συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των υπουργών, σηματοδοτείται ουσιαστικά η έναρξη των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, όπως άφησε να εννοηθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Π.Μπεγλίτης επισήμανε ότι την Τετάρτη θα ξεκινήσει «μεγάλη εσωκομματική, δημοκρατική συζήτηση», ενώ επισήμανε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν συντεταγμένα και προσεκτικά, με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ να παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση την Τετάρτη, υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου. Εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, θα μετέχουν οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου.

Η ΝΔ για τις εκλογές και τη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου 
 
«Δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές στη ΝΔ. Όλοι υποστηρίζουμε το ίδιο», τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών. «Έχει προσδιοριστεί η 19η Φεβρουαρίου, με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν, σε σχέση με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα των ομολόγων, το PSI και έχουμε πει ότι από κεί και πέρα μπορεί να δοθεί ένα “τράτο” μιας – δυο εβδομάδων. Αυτό είναι όλο», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, επέκρινε τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:
 
«Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Με την έννοια ότι αφενός έχουν να ασχοληθούν με την διακυβέρνηση του τόπου, έχουν να ασχοληθούν με τις βουλευτικές εκλογές που πλησιάζουν και έχουν να ασχοληθούν και με το ζήτημα της ηγεσίας τους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο για να σταματήσει ο σχολιασμός γύρω από την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης».
 
Ο κ. Χατζηδάκις τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων έχουν «συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα» και συμπλήρωσε: «Η συζήτηση για το PSI δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να επεκταθεί αενάως. Διότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα της τάξης των 14 δισ. ευρώ. Αυτά θα πρέπει να πληρωθούν. Επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπογραφεί η δανειακή σύμβαση. Πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI».
 
Εξ άλλου, την άποψη ότι το κυβερνητικό σχήμα «δεν περπατάει», καθώς και ότι η κυβέρνηση «με πολύ μεγάλη δυσκολία κάνει τα τρέχοντα», διατύπωσε, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
 
«Έχει μετατραπεί σε μια διελκυστίνδα προεκλογικών επιδιώξεων, ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει η παραμικρή ομοιογένεια και μιλάμε για ένα σχήμα που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις μεταπολεμικά και σίγουρα την, κατά παρασάγγας δυσκολότερη, μετά την μεταπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά.
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να παραιτηθούν οι υπουργοί οι οποίοι έχουν ως προτεραιότητα τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, σημείωσε πως η Τρόικα θα πρέπει να καταλάβει ότι ο καταιγισμός μέτρων δεν έχει αποδώσει και τίποτα.
 
Όσον αφορά στις εκλογές, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν είναι μια διαδικασία διαλόγου κωφών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τεθούν στην ελληνική κοινωνία ορισμένα ερωτήματα και να κατατεθούν, από τα κόμματα, οι προτάσεις τους για τα ερωτήματα αυτά.