Ads

Με την αποχώρηση από το προεδρείο του γενικού γραμματέα Β. Μπουζούλα (ΔΑΚΕ) και του αναπληρωτή προέδρου Γ. Γαβρίλη (Αυτόνομη Παρέμβαση), ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης αποχώρησαν μόνο από το προεδρείο και όχι από τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης της ομοσπονδίας.

Όπως δήλωσαν οι Γ. Γαβρίλης και Β. Μπουζούλας προέβησαν στην κίνηση αυτή, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαχείριση και τις επιλογές του προέδρου Γ. Παναγόπουλου. Ειδικότερα, ο Β. Μπουζούλας καταλόγισε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι διαπραγματεύτηκε με τον ΣΕΒ, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση του προεδρείου.

Ads

Οι κ. Μπουζούλας και Γαβρίλης ζήτησαν τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, πρόταση που απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι πρόσφατα εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απέδωσε τις αποχωρήσεις σε «ενδοπαραταξιακά προβλήματα». «Προκαλούν κρίση στην ΓΣΕΕ για να ξεπεράσουν την κρίση των κομματικών τους χώρων», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ανέφερε ότι προ ημερών είχε κατατεθεί στη ΓΣΕΕ επιστολή συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ με την οποία δήλωναν ότι δεν εκπροσωπούνται από τον Βαγγέλη Μπουζούλα.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συναντήσεις με το ΣΕΒ για τις συμβάσεις εργασίας, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του «σαν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των συζητήσεων που πάντα γίνονται στις διαπραγματεύσεις των άτυπων συζητήσεων, τη δέσμευση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων. Αυτό πετύχαμε. Ότι δεν δέχονται να καταργηθεί το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων να επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους».

«Έχουμε πετύχει να ορθώσουμε ένα ανάχωμα που δεν επιτρέπει αυτό που φάνηκε, ότι ήταν η επιδίωξη της Τρόικα και η κυβέρνηση δεν κράταγε τις αντιστάσεις που έπρεπε να κρατήσει, να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα», τόνισε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

Σχετικά με το αίτημα των κ. Μπουζούλα και Γαβρίλη για διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου απάντησε ότι «η ΓΣΕΕ έκανε συνέδριο πριν έξι μήνες και έδωσε σαφή μηνύματα εν μέσω κρίσης και σαφείς πλειοψηφίες. Η πλειοψηφία της άποψης που εκφράζω είναι συντριπτική. Συνέδρια διαρκή που κάποιοι άλλοι έκαναν, δεν τους έσωσαν από την απαξίωση, δεν τους έσωσαν από τη διάλυση. Εμείς συνεχίζουμε με βάση την εντολή που έχουμε πάρει από το ισχυρό σώμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πριν έξι μήνες».

Ερωτηθείς για την επιστολή, που φέρεται να έχει στείλει η τρόικα στο υπουργείο εργασίας, με την οποία ακυρώνονται όλες οι διαβουλεύσεις και ζητείται η οριζόντια και καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, ο Γιάννης Παναγόπουλςο δήλωσε ότι «αν υπάρχει τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική» και συνέχισε λέγοντας πως η συγκεκριμένη ερώτηση θα έπρεπε να γίνει σε αυτούς που «όταν έχουν αυτή την επίθεση από την Τρόικα αποχωρούν για να μην δώσουνε τη μάχη. Να ρίξουνε αλλού τις ευθύνες. Ποιον εξυπηρετούν αυτές οι διασπαστικές επιλογές;».

«Οι συναντήσεις που γίνονται με τους εργοδότες δεν συνιστούν ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμφωνία. Συζητήθηκε πως θα διασώσουμε την επέκταση των Σ.Σ.Ε. Αυτό οι εργοδότες δέχθηκαν με πολλές πιέσεις και ως αποτέλεσμα έδωσαν επιστολή με την οποία συμφωνούν ότι το καθεστώς επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύς των συμβάσεων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει όπως ζητάει η Τρόϊκα», υποστήριξε, καταλήγοντας.

Διαβάστε επίσης: Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, πυρά εκ των έσω δέχεται ο Παναγόπουλος