Το να μην βυθιστεί κατά τις κινητοποιήσεις η χώρα στο σκοτάδι αποτελεί κοινή επιδίωξη των ΓΕΝΟΠ και ΑΔΕΔΥ, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν απεργίες χωρίς επιπτώσεις, τόνισαν οι δύο οργανώσεις στη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους, απαντώντας στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανακοίνωσε την άμεση συγκρότηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα αποτιμήσει την εθνική, οικονομική και κοινωνική αξία της επιχείρησης.

Ads

«Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης σε ένα κρίσιμο τομέα για την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας, ακυρώνει ένα δημόσιο εργαλείο κοινωνικο – οικονομικής ανάπτυξης, που πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι το ιδιωτικό». Στην κοινή αυτή θέση κατέληξαν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, για ενημέρωση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών Φορέων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η ενέργεια αποτελεί οικονομικό μέγεθος στρατηγικής σημασίας και κοινωνικό αγαθό και ότι η δυνατότητα του Δημοσίου να ορίζει την τιμολογιακή πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική του φθηνού -και όχι ακριβού-τιμολογίου για τους πολίτες.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με αφετηρία τη γενική απεργία της 11ης Μαΐου, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων, με στόχο να μπει φραγμός στην πολιτική υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου.

Ads

Κατόπιν αιτήματος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος προχωρά στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, «η οποία – σε σύντομο χρονικό διάστημα και με απολύτως υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο – θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους, θα αποτιμήσει την εθνική, οικονομική και κοινωνική αξία της επιχείρησης και θα εκπονήσει μελέτη, για την πιο συμφέρουσα λύση για τον Πολίτη και για τη χώρα, την οποία και θα δημοσιοποιήσει», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χρήστος Σπίρτζης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο.

Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η επιτροπή η οποία συγκροτείται για τη μελέτη του θέματος, θα αξιοποιήσει τα συμπεράσματα των τομεακών προσυνεδριακών διαδικασιών και του Συνεδρίου που διοργάνωσε για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, τον Μάρτιο του 2010. Επίσης, θα λάβει υπόψη της όλα τα αναγκαία στοιχεία από τη ΔΕΗ και τη διοίκησή της, τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ, ώστε να αποτιμήσει τις διάφορες παραμέτρους, για να απαντήσει στο ένα και καίριο ερώτημα: «τι συμφέρει τον πολίτη αυτής της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην Αντιπολίτευση ούτε στην ΓΕΝΟΠ. Συνιστά ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο δεν πρέπει να αποτιμάται μόνο με χρηματιστηριακούς όρους και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πώλησης με τις συνήθεις αγοραίες επιχειρηματικές διαδικασίες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δήλωσε ότι το συνδικάτο ζήτησε τη συνάντηση με την ηγεσία του ΤΕΕ, «όχι μόνο γιατί επιδιώκει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης στη χώρα μας, αλλά, κυρίως, για να αποτραπούν οι δραματικές επιπτώσεις στους καταναλωτές, απ’ την περαιτέρω μετοχοποίησή της».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αλλάξει στάση η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απάντησε πως αυτό «θα ήταν δυνατόν αν η κυβέρνηση πετύχει φθηνότερο απ’ ότι σήμερα ρεύμα στους καταναλωτές, κάτι το οποίο – όπως δείχνουν τα στοιχεία απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης – είναι αδύνατον».