Άλλος με προθέσεις ρήξης πήγε και άλλος για τη διάσωση… Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, μία είναι η σίγουρη ρήξη: αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Το παραπάνω αποδεικνύει το στίγμα που έδωσαν για τη στάση που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ, με τις αντιδιαμετρικά αντίθετες δηλώσεις τους.

Ads

Στον απόηχο της αποκάλυψης του σχεδίου Σόιμπλε για πενταετές Grexit, η καγκελάριος Μέρκελ διατηρεί την άκαμπτη στάση της ακόμη και τώρα που ο αγώνας για εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα βρίσκεται όχι απλά στη λήξη αλλά στην παράταση.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση. Θα έχουμε δύσκολη διαπραγμάτευση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη το απόγευμα στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για να πούμε απλά ότι συμφωνήσαμε. Δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε κόστος», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το ζήτημα της Ελλάδας φαίνεται να έχει πάρει προσωπικά στην πλάτη του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με τη στάση του στη διαχείριση της κρίσης να τον αναδεικνύει στο αντίπαλο δέος της Γερμανίδας καγκελαρίου. Έχοντας κατά νου ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αποκτήσει έναν νέο ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, βγαίνοντας από τη σκιά της Γερμανίας, στην περίπτωση που πετύχει ο συμβιβασμός με την Ελλάδα αλλά και με το βλέμμα στην γαλλική διασπασμένη αριστερά που θα μπορούσε ίσως να επανασυγκροτηθεί υπό έναν ηγέτη που θα αποδείξει ότι δεν είναι λίγος, ο Φρανσουά Ολάντ αναζητά λύση απόψε.

Ads

«Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία», διαμήνυσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. «Το διακύβευμα είναι να δούμε κατά πόσο η Ελλαδα θα είναι και αύριο στην ευρωζώνη», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποιο είναι το συμφέρον της Ευρώπης.

Αφήνοντας αιχμές για την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για 5ετές Grexit, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι δεν υπάρχει προσωρινό Grexit ή όχι, αλλά «η Ελλάδα εντός Ευρωζωνης ή εκτός». Στην δεύτερη περίπτωση είπε πως θα έχουμε μια Ευρώπη που δεν προοδεύει πλέον.

«Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες, πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ταχύτατα», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.