Στην άκρη φέρονται να βάζουν το “ελληνικό ζήτημα” οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup μετά την αποτυχία της Αθήνας να συμφωνήσει στο νέο Μνημόνιο. Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Κατά την αναχώρηση του προς την βελγική πρωτεύουσα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα «να διεξαχθεί το Eurogroup και να ληφθεί θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα». Οι ελπίδες του Έλληνα υπουργού φαίνεται ότι διαψευδόνται μετά το χθεσινό ναυάγιο.

Ads

 
Σύμφωνα με τη δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση ούτε για τη νέα δανειακή σύμβαση, ούτε για το PSI, καθώς δεν υπάρχει βάση.

«Δεν θα ληφθεί απόφαση, γιατί δεν υπάρχει το έδαφος για κάτι τέτοιο ακόμη», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Άγνοια, εν τω μεταξύ, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ για τις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου που ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έχει περιθώριο 15 ημέρες  για να αντιπροτείνει ισοδύναμο μέτρο ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις. «Κανείς δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο», σημείωσε σχετικά στο σημερινό μπρίφινγκ.

Ads

Αναφερόμενος εξάλλου στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «θα υπάρξουν πολλά νέα στοιχεία στο τραπέζι». «Εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών να κρίνουν εάν τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά ή όχι για την λήψη μιας απόφασης» τόνισε ο Αμαντέου Αλταφάζ, προσθέτοντας ότι «η αβεβαιότητα θα μεγάλωνε» εάν δεν γινόταν μια συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup. Επανέλαβε πάντως ότι τα χρονικά όρια προκειμένου να εκταμιευθούν έγκαιρα τα κεφάλαια για να διασφαλιστεί η δανειοδότηση της Ελλάδας «έχουν ήδη ξεπεραστεί».

Διαψεύδονται οι ελπίδες Βενιζέλου για το σημερινό Eurogroup

«Με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα» αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
«Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας» σημείωσε ο υπ. Οικονομικών.
 
«Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ’ εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού» συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν θέματα που δεν έχουν κλείσει, επισήμανε, «όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξεδόθη πριν από πολλές ώρες, έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην ενός. Βεβαίως, όπως έχω πει κατ’επανάληψη, η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».