Οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, οδήγησαν σε αναβολή, για μια βδομάδα, τη διάσκεψη για το Κυπριακό.
Όπως γράφει η εφημερίδα της Κύπρου «Πολίτης», ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε συνέχιση της διαδικασίας στη Γενεύη. Βρετανία και Τουρκία συμφώνησαν, η Ελλάδα όμως δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη και χρειάζεται μερικές μέρες για να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό οδήγησε τελικά στη χθεσινοβραδινή απόφαση να συσταθεί ομάδας εργασίας από τεχνοκράτες όλων των πλευρών (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Κύπρος, δύο κοινότητες, ΕΕ και ΟΗΕ) η οποία θα συνέλθει ξανά στις 18 Ιανουαρίου για επεξεργασία ενός πλαισίου θέσεων και ερωτημάτων.
Ανατροπές
Όπως γράφει ο «Πολίτης», αλλιώς είχαν προγραμματίσει τη χθεσινή μέρα τα Ηνωμένα Έθνη και αλλιώς ήθελαν να αξιοποιήσουν την παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ. Στόχος τους ήταν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης εδώ στη Γενεύη, και μάλιστα σε πολιτικό επίπεδο. Μετά τις τοποθετήσεις όμως που έκαναν όλες οι πλευρές στην εναρκτήρια τελετή και στο γεύμα, ο γ.γ. διαπίστωσε την απόσταση που υπάρχει και εισηγήθηκε την άμεση σύσταση ομάδας τεχνοκρατών που θα προετοίμαζε το θέμα. Μετά το γεύμα εργασίας είχαν συνάντηση ο γ.γ. και οι υπουργοί των τριών εγγυητριών χωρών. Μετά από αυτή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και συζήτησαν το ενδεχόμενο της αναβολής. Υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναβολή μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Αυτή όμως δεν ήταν οριστική. Ο κ. Κοτζιάς έσπευσε να ανακοινώσει δημοσίως την κατ’ αρχήν σκέψη που έκαναν, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντιδράσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Αναστασιάδης: Καμία διάσταση απόψεων με την Αθήνα
Όταν το απόγευμα ο γ.γ. του ΟΗΕ ρώτησε εάν όλες οι πλευρές ήταν έτοιμες να συνεχίσουν εδώ στη Γενεύη τις διαπραγματεύσεις, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε κάποιο χρόνο για να ετοιμαστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα επιθυμεί την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αμερικανικής διοίκησης πριν από το επόμενο ουσιαστικό βήμα.
Οι διαφορές
Ανάμεσα σε αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς και αυτό που συμφωνήθηκε τελικά υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Αυτή είναι πως στην τεχνοκρατική διαβούλευση θα συμμετέχουν όλοι. Ανάμεσά τους και οι δύο κοινότητες και η ΕΕ. Όπως είχε παρουσιάσει την πρόταση ο κ. Κοτζιάς, θα συμμετείχαν μόνο οι εγγυήτριες δυνάμεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μάλιστα, θα ενημερωνόταν για την πορεία των πραγμάτων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία βρέθηκε προ απροόπτου όταν έγιναν οι δηλώσεις Κοτζιά.
Στην απογευματινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να γίνει από την αρχή η συζήτηση, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί τελικά η σύσταση τεχνοκρατικής ομάδας στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο κοινότητες της Κύπρου και η ΕΕ, η οποία θα συνέλθει ξανά στις 18 Ιανουαρίου. Αποστολή της να διαμορφώσει σε μερικά εικοσιτετράωρα το πλαίσιο και αμέσως μετά να προσέλθουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, όπως δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >