Στο μόνιμο διορισμό 2.825 εκπαιδευτικών θα προβεί το Υπουργείο παιδείας, εν όψει του Σεπτέμβρη που θα σημάνει το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του επιτελείου του Υπουργείου, η πρόσληψη των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνει μετά την άμεση υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων προβλέπεται να λήξει στις 9 Αυγούστου για νηπιαγωγούς και δασκάλους και στις 10 Αυγούστου για τους καθηγητές.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, θα προσληφθούν 1.400 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (355 νηπιαγωγοί και 1.045 δάσκαλοι) και 1.425 καθηγητές. Από το σύνολο των προσλήψεων, ένα μεγάλο μέρος του (2.477 θέσεις) θα αφορά εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία και επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Εξ αυτών οι 1.278 αφορούν θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών και οι 1.199 θέσεις καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι διορισμοί αυτοί θα γίνουν σε ποσοστό 60% από τους πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία (24μηνίτες και 30μηνίτες). Οι υπόλοιπες 348 θα δοθούν στις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών (πολύτεκνοι κ.ά.). Θα ακολουθήσουν περίπου 11.000 διορισμοί αναπληρωτών, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των ωρομίσθιων.

Τα κενά σε διδακτικό προσωπικό που προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση αναμένονται να δημιουργηθούν από τη συνταξιοδότηση χιλιάδων εκπαιδευτικών, εξαιτίας της αλλαγής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Προβλήματα προκλήθηκαν και από τους μειωμένους διορισμούς – εξαιτίας της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας – με την καλύτερη δυνατή διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας. Τη λύση στο τελευταίο πρόβλημα ελπίζει το υπουργείο ότι θα δώσει η επιστροφή 5.000 δάσκαλων και καθηγητών, που ήταν αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς, στις σχολικές αίθουσες.

Η Διδασκαλική ομοσπονδία και η ΟΛΜΕ τονίζουν ότι με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας «ψαλιδίζονται» οι διορισμοί πάνω από 50% (πέρυσι είχαν ξεπεράσει τις 6.000), με το νέο ασφαλιστικό δημιουργείται «κύμα» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που θα βρεθεί τον Σεπτέμβρη στις σχολικές αίθουσες δεν θα επαρκεί. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μειώσει τα προβλήματα από τα κενά που θα προκύψουν σε διδακτικό προσωπικό, θα αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και θα μετακινεί κατά βούληση εκπαιδευτικούς από περιοχή σε περιοχή.

Ads

Ενδεικτικά, έχει δοθεί οδηγία για συγκρότηση τμημάτων με 25 μαθητές, ενώ εάν χρειαστεί, ένας εκπαιδευτικός για να συμπληρώσει το ωράριό του, θα διδάξει σε περισσότερα του ενός σχολεία της ίδιας περιφέρειας (ακόμη και σε διαφορετική βαθμίδα).