Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ads

«Αυτή ήταν μια πρώτη δυναμική απάντηση στον ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τον εθνικισμό» δηλώνουν οι συγκεντρωμένοι αλλά «και μια προσπάθεια να παραμείνουμε άνθρωποι».

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία αλληλεγγύης ήταν: «Δεν είναι εισβολείς τα μικρά παιδιά σε όλη την Ευρώπη σύνορα ανοιχτά», «Ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά», «Εκεί βομβαρδισμένοι, εδώ φυλακισμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί», «Απο την Αθήνα ως τη Μυτιλήνη με τους φασίστες πόλεμο με τους λαούς Ειρήνη».

image

Ads

image

image

image

image

Στη Θεσσαλονίκη

image

Στην Πάτρα

Όπως αναφέρει το κάλεσμα:

«Απέναντι σε όλους αυτούς που κρατάνε άοπλους, αβοήθητους και εγκλωβισμένους ανάμεσα σε αντίπαλους στρατούς, μπροστά από φράχτες και μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν από τα βάσανα και τις κακουχίες και αναζητούν ελάχιστη ελπίδα για να ζήσουν.

Υψώνουμε ασπίδα προστασίας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και βάζουμε μπλόκο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκφασισμού της κοινωνίας, που επιβάλλεται από τους ισχυρούς προς άγραν εξιλαστήριων θυμάτων.

Έλληνες και ξένοι, εργαζόμενοι και νεολαίοι, μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να παλέψουμε μαζί ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.

Να βγούμε μαζί στον δρόμο και να σημάνουμε αντιφασιστικό συναγερμό απέναντι στα πογκρόμ και την ρατσιστική βία, στα νησιά, στον Έβρο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από και προς την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ!»