Μαζική αντιφασιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση Χρυσαυγιτών -περίπου 50- κατά μελών του ΚΚΕ το βράδυ της Πέμπτης. Εν τω μεταξύ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε πάνω από 20 προσαγωγές και σύμφωνα με τις πληροφορίες τρία άτομα έχουν ταυτοποιηθεί. Μάλιστα ο ένας, συνοδός μεγαλοεργολάβου, ειναι γνωστός στις αρχές, καθώς σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για μια παλαιότερη επίθεση Χρυσαυγιτών σε σπίτι που έμεναν Αιγύπτιοι.

Ads

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, ενώ τα θύματα έχουν υποβάλλει μηνύσεις εναντίον συγκεκριμένων προσώπων τους οποίους και κατονομάζουν ως δράστες της επίθεσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αστυνομία προχώρησε και σε κατ’οίκον έρευνα στα σπίτια τριών ατόμων, αλλά δεν βρήκαν κανέναν και οι οικείοι τους ανέφεραν πως έχουν να τους δουν από το βράδυ της Πέμπτης. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε έρευνα και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, όπου πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες προσαγωγές. Μεταξύ των προσαχθέντων διαπιστώθηκε πως υπήρχαν έξι άτομα για τα οποία εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορα αδικήματα.

Ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση, το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε μια μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στο Πέραμα. «Είστε τα σκυλιά των αφεντικών, έξω από το Πέραμα, την πόλη των εργατών», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησε κατά τη συγκέντρωση. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Ηρώων, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Βαγγέλη Μαρούπα, γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ δεν δίστασε και δεν θα διστάσει να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη για το δίκιο του λαού, οι φασίστες τι να πουν; (…) Τσάμπα έχασαν το μεροκάματο στα μαγαζιά της νύχτας. Ο λαός του Περάματος δεν φοβάται τους θρασύδειλους» και πρόσθεσε: «Το κίνημα έχει τη δύναμη, ώστε αυτοί να μην μπορούν να σταθούν πουθενά, να μην τους χωρά ο τόπος, έξω από τις εργατικές λαϊκές γειτονιές, έξω από τα σχολεία και τις σχολές (…) Το ΚΚΕ δεν τα “δίπλωσε” ποτέ, ούτε θα τα “διπλώσει” και τώρα. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει για την εργατική λαϊκή εξουσία» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Β. Μαρούπας σύμφωνα με το 902.gr. 

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε δήλωσή του από το χώρο της συγκέντρωσης, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σχεδιασμένη, ύπουλη, δολοφονική επίθεση από τους θρασύδειλους φασίστες της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ και στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου και Σωματείων της Ζώνης αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ένα πράγμα: Ότι είναι τσιράκια του συστήματος, ότι αυτό που έχουν στόχο είναι το εργατικό κίνημα, τους αγώνες του, υπερασπίζονται τη μεγαλοεργοδοσία και τα συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος και γι’ αυτό επιτίθενται στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης και του εργατικού λαϊκού κινήματος, τους κομμουνιστές».

Εν τω μεταξύ σε βίντεο της Χρυσής Αυγής εμφανίζεται ο βουλευτής Παναγιώτης Λαγός να δηλώνει πως “οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από το Πέραμα”. Είχε προηγηθεί συζήτηση με υποστηρικτές του νεοναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράζεται η στήριξη προς τους εφοπλιστές και αναφέρεται πως για όλα όσα συμβαίνουν στη ζώνη ευθύνονται οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ.

Καταδίκη από τα κόμματα

Για “ύπουλη και δολοφονική επίθεση” κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας πως μεταξυ των τραυματιών της δολοφονικής επίθεσης ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, και άλλα μέλη της διοίκησης. «Ο τρόπος που έδρασαν και τα εργαλεία της επίθεσης – με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και ύπουλα επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με σιδερολοστούς και κοντάρια, στην άκρη των οποίων είχαν προσαρμόσει αιχμηρά αντικείμενα – αποδεικνύουν το δολοφονικό χαρακτήρα της επίθεσης», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η χτεσινή δολοφονική επίθεση επιβεβαιώνει το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής που στόχο έχει μόνιμα το ΚΚΕ, γιατί παλεύει για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και θρέφει το φασισμό και το ναζισμό. Η επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ που ανάμεσα τους ήταν και στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που η δράση τους αποτελεί καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως τσιράκια του συστήματος», τονίζεται στην ανακοίνωση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα «να καταδικάσουν και να απομονώσουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και την τραμπούκικη δράση τους. Με συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας στους χώρους δουλειάς και συνοικίες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε «θρασύδειλη ναζιστική συμμορία» και «τραμπούκικη δολοφονική επίθεση Χρυσαυγιτών», που έγινε «με την προκλητική ανοχή της αστυνομίας». «Η θρασύδειλη ναζιστική συμμορία, αφού επιδόθηκε ανενόχλητη επί χρόνια σε συνεχείς επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών, τώρα δεν διστάζει να στραφεί εναντίον μελών κομμάτων της Αριστεράς», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η προκλητική ανοχή της αστυνομίας, που ούτε χτες συνέλαβε κανέναν τραμπούκο, σε συνδυασμό με τη σταθερή πολιτική υποστήριξη που τους παρέχει μερίδα του μνημονιακού συμπλέγματος εξουσίας, οδηγούν τους ναζί στην αποθράσυνση». «Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η φασιστική απειλή», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Καταδικάζουμε την επίθεση των νεοναζιστών σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα» αναφέρουν στη δική τους ανακοίνωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σύμφωνα με τους οποίους, «είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι επιδιώκουν να χυθεί αίμα, είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι επενδύουν στην κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Για «απρόκλητη δολοφονική επίθεση των νεοναζί» έκανε λόγο και το ΠΑΣΟΚ: «Στις σύγχρονες Θερμοπύλες πολεμούμε όλοι μαζί αυτούς που είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία μας. Δυστυχώς στους 300 βουλευτές που έχουν χρέος να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο ένας Εφιάλτης». «Τα κόμματα του συνταγματικού τόξου πρέπει να απαντήσουν με μια φωνή χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για κοινή θεσμική-πολιτική δράση απέναντι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής παραμένει ακόμη χωρίς απάντηση» προσθέτει.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη «βάρβαρη επίθεση Χρυσαυγιτών σε βάρος μελών του ΚΚΕ» και αναφέρεται σε «ένα ακόμα αποτρόπαιο κρούσμα της φασιστικής βίας». Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι η ανοχή απέναντι σε τέτοιες πράξεις «συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα».