Αποχή από τις δικαστικές αίθουσες για υποθέσεις που αφορούν σε αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης έως τις 15 Απριλίου, αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, διαμαρτυρόμενη για τη νέα διάταξη που εισήγαγε η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών, όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Ads

Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά και αποτυπώνει το αίτημα της πλειοψηφίας του δικηγορικού κόσμου για απόσυρση της διάταξης, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις αλλαγές:

  • Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.
  • Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
  • Με βάση την αλλαγή αυτή, πλέον η καταδίκη για «εγκληματική οργάνωση» σε όλες τις μορφές της -ακόμα και για πλημμέλημα με ποινή έως 3 χρόνια δηλαδή ως «συμμορία» – οδηγεί μόνο στις φυλακές, χωρίς τη δυνατότητα καμίας αναστολής ή μετατροπής της ποινής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, αποφασίστηκε η Ολομέλεια να εισηγηθεί στα ΔΣ των ΔΣ την πραγματοποίηση στοχευμένης αποχής από τις ποινικές δίκες, πλημμεληματικές και κακουργηματικές πρώτου βαθμού, σε υποθέσεις που υπάρχει κατηγορία για σύσταση και συμμορία (187ΠΚ) από τότε που κάθε Δικηγορικός Σύλλογος θα λάβει τη σχετική απόφαση και μέχρι και 15/4/22 ως μέσο διεκδίκησης για την κατάργηση του άρθρου 187 παρ 6.

Ads

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. «Πληροφορηθήκαμε ότι έγινε δεκτή από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η πρόταση μας (την εισηγήθηκε το μέλος της επιστημονικής μας επιτροπής κ. Θεόδωρος Μαντάς) για στοχευμένη αποχή σε όλες τις υποθέσεις που εισάγονται σε δίκη στον πρώτο βαθμό και παραπέμπονται κατ’ άρθρο 187 ΠΚ», αναφέρει η Ένωση.