Μαζικότατη ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι στο πλαίσιο του «Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη» στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τον χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά.

Ads

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα από το σημείο της δολοφονίας και κατευθύνθηκε στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

image

Είναι η πρώτη χρόνια που η πορεία στη μνήμη του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, πραγματοποιείται με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής, μετά την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 7 Οκτωβρίου 2020, που σηματοδότησε το τέλος μιας πολυετούς δίκης.

Ads

Η Μάγδα Φύσσα μπροστά από το μνημείο του γιου της, αφού άφησε λουλούδια δήλωσε: “Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό, βάλαμε μέσα την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, αλλά ο φασισμός είναι εκεί έξω και οι ψηφοφόροι επίσης”.

image

Η Μάγδα Φύσσα αγκαλιά με την μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες φώναξαν συνθήματα, όπως: «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί», «Ούτε στο Κερατσίνι ούτε και πουθενά τσακίζει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι Ελλήνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Ακούστηκαν επίσης συνθήματα ενάντια ενάντια στα στρατόπεδα προσφύγων, στις φυλακές, στον ιμπεριαλισμό και στην κυβέρνηση σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών:.

«Δεν επαναπαυόμαστε»», «Ποτέ ξανά φασισμός» και «Το αίμα του Παύλου δεν θα στεγνώσει – Μαζική λαϊκή αυτοάμυνα ενάντια στους γδάρτες της εργατικής τάξης και του λαού» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό.

Χαρακτηριστικό αυτό με τα πρόσωπα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, της Ελένης Τοπαλούδη, του Σεχραζάτ Λουκμάν και άλλων δολοφονημένων.

image

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια στη Νίκαια, κοντά στον σταθμό του μετρό.

Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, με πετροπόλεμο και χημικά από τα ΜΑΤ. Δεν έλαβαν ωστόσο μεγάλη έκταση, και κατά τις 20:30 τα πνεύματα ηρέμησαν.

Το «Solidarity Film Festival» Killah P

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23-26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και το «Solidarity Film Festival» Killah P που περιλαμβάνει προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο Μελίνα στην Δραπετσώνα.

Συγκεκριμένα:

Πέμπτη 23/9, 19:30 μ.μ.
Προβολή της ταινίας «In the Fade» του Φατίχ Ακίν.

Παρασκευή 24/9, 19:30 μ.μ.
Ταινίες μικρού μήκους και συζήτηση από σχολεία και νέους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σάββατο 25/9, 19:30 μ.μ.
Προβολή ντοκιμαντέρ «Χ.Α. Υπόθεση όλων μας» με παρουσία της σκηνοθέτιδας Α. Κουρούνη.

Κυριακή 26/9, 19:30 μ.μ.
Προβολή της ταινίας «Το Σωσίβιο» με παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγιωταράκου.