Φωτιές άναψε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης νομοθετική διάταξη για την πριμοδότηση δημοσίων υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και είναι αποσπασμένοι σε υπουργικά γραφεία. Λόγω των αντιδράσεων υπήρξε γρήγορα παρέμβαση του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για να «μαζευτεί» το θέμα.  

Ads

 
Το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα καταθέσει αύριο, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013, νομοτεχνική βελτίωση στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών “Φορολογία Εισοδήματος, Επείγουσα Εφαρμογή του Νόμου 4046/2012 και του Νόμου 4127/2013 και άλλες διατάξεις”, με την οποία θα καταργεί την αποτίμηση προσόντων δημοσίων υπαλλήλων που εμπίπτουν στις διατάξεις του ΠΔ 63/2005».
 
Η νομοθετική πρόβλεψη είχε ενταχθεί στις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 90 (διαθεσιμότητα) του πολυνομοσχεδίου, αναφέρεται ότι εάν καταργηθούν θέσεις του ίδιου κλάδου ή και ειδικότητας, η αποτίμηση προσόντων του υπαλλήλου που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης, στηρίζεται σε επιμέρους κριτήρια που αφορούν πέρα από τα κλασικά (βασική εκπαίδευση κ.ά.), «τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ. 63/2005 (…)».
 
Έτσι στην αξιολόγηση των διαθεσίμων προσμετράται ως προσόν η θητεία σε γραφεία και υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του ΠΔ 63/2005, δηλαδή η εργασιακή εμπειρία σε γραφεία υπουργών, γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων κ.ά.