Δεν φάνηκε να πείστηκε η τρόικα από την πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις αμυντικές βιομηχανίες στην συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα. Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο, με στελέχη του Υπουργείου να δηλώνουν ότι εάν η τρόικα δεχθεί το πρόγραμμα μπορεί να είναι ελαστική με τις κρατικές επιχορηγήσεις που ζητά πίσω η Κομισιόν.

Ads

 
Κατά την συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΘΑ, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υποστήριξε την θέση που έχει ανακοινώσει, δηλαδή την σταδιακή αναδιοργάνωση της ΕΑΣ αφού πρώτα προηγηθούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες από το Μαρόκο και τις ΗΠΑ ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτάθηκε στην τρόικα το ίδιο μοντέλο με τα ΕΑΣ, δηλαδή να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.


 
Σημειώνεται ότι το δύσκολο σημείο στις διαπραγματεύσεις είναι οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν λάβει οι δυο αυτές εταιρίες ύψους 1 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει αυτές τις ενισχύσεις παράνομες και ζητά την άμεση επιστροφή τους.
 
Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έχουν αύριο νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να
 ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.
 
Σύμφωνα με τους ίδιους, εάν πειστεί η τρόικα για την βιωσιμότητα του σχεδίου που παρουσιάζει η κυβέρνηση μπορεί να είναι πιο ελαστική όσον αφορά την επιστροφή των επιχορηγήσεων.
 
Μετά τις διαπραγματεύσεις για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά, ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τη ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου. Για την ΛΑΡΚΟ το σενάριο «βλέπει» ιδιωτικοποίηση.
 
Νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου οι εκπρόσωποι της τρόικας συζήτησαν θέματα δημοσιονομικού και μακροοικονομικού σχεδιασμού.
 
Οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα θα συνεχιστούν αύριο το απόγευμα, με επίκεντρο το δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος. Όπως σχολιάσαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, η συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες, την ΛΑΡΚΟ και τα τρία προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, εξόφληση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, Κώδικας Δικηγόρων) συνδέονται «άρρηκτα» με την επόμενη δόση του δανείου που έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτεί τον Οκτώβριο.  

Την Παρασκευή, επίσης, το κλιμάκιο της τρόικας θα βρεθεί και στο Υπουργείο Εργασίας