Τις ανησυχίες και τις ελπίδες των νέων καταγράφει μια έρευνα της TNS Opinion, που διεξήχθη για λογαριασμό της γαλλικής «δεξαμενής σκέψης» Fondapol και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 32.700 άτομα από 25 χώρες.

Ads

Στην Ελλάδα αφιερώνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, με τίτλο «οι Έλληνες νέοι μέσα στην καταιγίδα», αφού οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αρνητικής επιρροής του οικονομικού κλίματος στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Οι νέοι της Ελλάδας εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο απαισιόδοξοι από συνομηλίκους τους στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες ηπείρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 30% τους είναι ευχαριστημένοι με τα οικονομικά τους, ενώ όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους δεν ξεπερνούν το 42%.

Επίσης, όσοι πιστεύουν ότι θα βρουν μια καλή θέση εργασίας μελλοντικά φτάνουν το 43%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 65%. Επιπλέον, το 49% των Ελλήνων αντικρίζουν με απαισιοδοξία το προσωπικό τους μέλλον και το ποσοστό των απαισιόδοξων εκτινάσσεται στο 80% όταν κρίνουν το μέλλον της πατρίδας τους.

Ads

Μόνο το 7% των ερωτηθέντων κρίνουν ικανοποιητική τη γενική κατάσταση της χώρας, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρώπη είναι 27%. Παράλληλα, το 35% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να ζήσει στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά τους θεσμούς, το 21% των Ελλήνων νέων εμπιστεύεται την κυβέρνηση και το 18% τη Βουλή. Ακολουθούν οι πιο δυσαρεστημένοι Ισπανοί συνομήλικοί τους με 20% και 17% αντίστοιχα, οι Ιταλοί με τα ίδια ακριβώς ποσοστά, οι Γάλλοι με 17% και στις δύο κατηγορίες, και τέλος οι Μεξικανοί με 14% και 16% για κυβέρνηση και Βουλή αντίστοιχα.

Σχετικά με την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς της χώρας γενικά, είναι θετικοί κατά 29%, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των 25 χωρών, λίγο πάνω από το 24% των Μεξικανών.

Επιπλέον, το 37% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στο 47%. Η νέα γενιά Ελλήνων είναι επιφυλακτική και ως προς την έννοια της παγκοσμιοποίησης, αφού ένας στους δύο την αντιλαμβάνεται ως απειλή.

Ταυτότητα της έρευνας: Η έρευνα με τίτλο «2011, η νεολαία του κόσμου» πραγματοποιήθηκε από την TNS Opinion για λογαριασμό της γαλλικής δεξαμενής σκέψης Fondapol (Ιδρυμα για την Πολιτική Καινοτομία) και δημοσιεύθηκε φέτος τον Ιανουάριο. Διεξήχθη το διάστημα 16 Ιουνίου – 22 Ιουλίου 2010, μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν 32.714 άτομα, στην πλειονότητά τους νέοι 16-29 ετών από 25 διαφορετικές χώρες, οι οποίες καλύπτουν και τις 5 ηπείρους.