Τον διακόπτη του ρεύματος κατέβασε ο ΑΔΜΗΕ στη Χαλυβουργική από τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα, ο πάλαι ποτέ βιομηχανικός κολοσσός να πάψει να λειτουργεί έπειτα από 93 χρόνια.

Ads

Η ΔΕΗ είχε δώσει παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στη Χαλυβουργική «ύστερα από τη δέσμευση της εταιρίας ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το χρέος ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ρεύματος».

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στις αρχές Δεκέμβρη, «εξαντλώντας κάθε περιθώριο συνεννόησης με τη Χαλυβουργική» κάλεσε στα γραφεία της τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Σκινδήλια, για την εξεύρεση λύσης για το υπέρογκο χρέος των 31,8 εκατ. ευρώ, «και τον τερματισμό της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της μη πληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών».

«Ο κ. Σκινδήλιας δεσμεύθηκε ότι μετά από σχετική συνεννόηση με την ιδιοκτησία της Χαλυβουργικής θα υποβάλει στη ΔΕΗ σοβαρές προτάσεις τη Δευτέρα 10.12.2018. Κατόπιν των ανωτέρω η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε ότι οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την εν λόγω εταιρεία μετατίθεται για τη Δευτέρα 17.12.2018.», σημείωνε η ΔΕΗ, ανακοινώνοντας την τελική προθεσμία. 

Ads

Πριν το «μαύρο» από τη ΔΕΗ, η διοίκηση της εταιρείας, τους τελευταίους μήνες και ενώ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για τα χρέη της, προχώρησε και σε εφαρμογή εργασιακών μέτρων, όπως εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητα, τα οποία είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκης είπε ότι η Επιχείρηση θα διεκδικήσει νομικά τις οφειλές, εκτός όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές εάν μέσα στις επόμενες μέρες η Χαλυβουργική, εξοφλήσει ένα ικανοποιητικό μέρος των οφειλών και ρυθμίσει το υπόλοιπο των χρεών. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει νέο συμβόλαιο και τότε η ιστορική μονάδα θα μπορεί να συνδεθεί ξανά στο ρεύμα και να λειτουργήσει.

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής Κ. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι συγκεντρώνει χρήματα για την καταβολή των μισθών του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Δώρου των Χριστουγέννων. Επίσης, ο ίδιος στην συνέντευξή του, η οποία ωστόσο αμφισβητήθηκε από τους γιους του με τους οποίους βρίσκεται σε σύγκρουση για τη διαχείριση της περιουσίας, εξήρε τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες και ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελληνική αγορά «αντέχει» μία μόνο χαλυβουργία» εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας.