Με μορφή «χιονοστιβάδας» έρχονται τις τελευταίες μέρες οι αποκαλύψεις για το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ που φαίνεται πως είχε στηθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ads

Σειρά έχει μια νέα αποκάλυψη για τις διαφημίσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος με ανάρτηση στο προσωπικό λογαριασμό του στο Fαcebook ανέφερε ότι το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 ο ενημερωτικός ιστοχώρος «velonakaiklosti.gr» λάμβανε 16.000 ευρώ το μήνυμα για προβολή διαφήμισης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μαύρο πολιτικό χρήμα που κάποιος (βουλευτής, υπουργός;;) χρησιμοποίησε για τις εκλογές του Γενάρη του 2015», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή έγινε από τις καταγγελίες που έκανε προ ολίγων ημερών ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν πως από το ταμείο του εν λόγω φορέα «έκαναν φτερά» περίπου 230 εκ. ευρώ. Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για τις «ιερές» δωρεές, που δόθηκαν με την ευλογία του Μητροπολίτη Βύρωνα-Καισαριανής, ο οποίος τελούσε μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το νήμα της υπόθεσης βέβαια είχαν αρχικά πιάσει τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία σε έλεγχο που πραγματοποίησαν το 2016 στο ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων, καταλήγοντας χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους ότι «η λειτουργία του απέχει πολύ από τη χρηστή οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και τη λογοδοσία».

Ads

Ενδεικτικό της αυθαιρεσίας που ενυπήρχε στον Οργανισμό είναι πως δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία, κυρίως από το 2011 και έπειτα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Tvxs.gr άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση «το ΚΕΕΛΠΝΟ τηρούσε λογιστικά βιβλία μέχρι το 2011. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα απεγκαταστάθηκε και για το 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα Excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο Κέντρο». Παράλληλα, μετά το 2011 «δεν έμπαιναν ορκωτοί λογιστές ούτε για τυπικό έλεγχο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά».

Σημαίνοντα ρόλο στην όλη υπόθεση φαίνεται πως έπαιζε η ροή της χρηματοδότησης εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ προς διάφορα ΜΜΕ, καθώς «αφορούσαν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και δίνονταν αφειδώς συνήθως για τις ανάγκες διαφημιστικών εκστρατειών, οι οποίες τελικά δεν πραγματοποιούνταν», όπως επισημαίνουν πηγές από το εσωτερικό του υπουργείου στο Tvxs.gr.

Στη λίστα των «χορηγούμενων ιδιοκτητών ΜΜΕ» – μόνο για το 2014 –  φιγουράρουν διάφορα μέσα και εκδότες. «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει σε ποιες τσέπες κατέληγαν στην πραγματικότητα αυτά τα ποσά», επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα προσθέτοντας πως «δεν είναι καθόλου απίθανο ένα μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων να διακινούνταν ως μαύρα για άλλους σκοπούς». «Για να μάθουμε που κατέληξαν θα πρέπει να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών, δημοσιογράφων, στελεχών υπουργείων και νοσοκομείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αλλά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ποσού για το οποίο συζητάμε, θα αντιληφθεί τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος».

image

image