Άκαρπη ήταν και η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση συνδικάτων και εργοδοτών για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στις συζητήσεις δεν προσήλθε ο ΣΕΒ, ενώ απουσίαζαν και η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «ΔΑΣ». Υπό την πίεση της λήξης, στις 15 Μαΐου, της ισχύος της μετενέργειας και 42 κλαδικών συμβάσεων, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, αυτήν τη φορά με τη συμμετοχή του ΣΕΒ.

Ads

Στη σημερινή συνάντηση από τους εργοδοτικούς φορείς προσήλθαν στη συνάντηση η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), η ΕΣΕΕ (έμποροι) και ο ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις). Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι εργαζόμενοι και εργοδοτικοί φορείς είναι πιο κοντά σε συμφωνία παρά σε διαφωνία, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς εκτίμησε ότι θα υπάρξει νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

«Σήμερα έγινε μια ακόμη διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ η οποία όμως είχε τρεις μεγάλους απόντες. Πρώτα απ’ όλα είχε απούσα την ελευθερία. Την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Γιατί η κυβέρνηση κατ’ εντολή μημονιακών υποχρεώσεων που επέβαλλε η τρόικα και απεδέχθη έχει θεσμοθετήσει ουσιαστικά την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και μάλιστα της ΕΓΣΣΕ. Είναι γνωστό ότι οτιδήποτε και αν υπογράψουμε η νομιμότητα καθορίζεται από τον μνημονιακό νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
 
«Δεύτερος απών ήταν Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας. Παρά το ότι υπήρχε συμφωνία να βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν προσήλθε, τους λόγους αναζητήστε τους. Όμως έχουν μια μεγάλη υποχρέωση απέναντι στον κόσμο της εργασίας έχουν υποχρέωση και ευθύνη. Δεν μπορούν επειδή έχουν το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα και όλες τις ελαστικότητες,τις απόλυτες ελαστικότητες που νομοθέτησε η κυβέρνηση,να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους του μόχθου, απέναντι στους εργαζόμενους που παίρνουν τον κατώτατο μισθό», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία δυνάμεων των συνδικάτων, που μονίμως κατ’ εντολή των κομμάτων τους αντιπολιτεύονται θαρρούν είτε την κυβέρνηση είτε τη ΓΣΕΕ». «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και θα τη συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία ώρα ώστε να μην αρχίσει η μετενέργεια. Γιατί αν αυτό το επαίσχυντο θεσμικό δημιούργημα που δημιούργησε η κυβέρνηση με την κατάργηση της μετενέργειας αρχίζει και λειτουργεί μετά τις 15 Μαΐου οι επιπτώσεις για τον κόσμο της εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπραγματευόμαστε», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. 
 
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο τη στάση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι του οποίου δεν προσήλθαν σήμερα παρά το γεγονός ότι η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση. Όπως τονίζει, «οι απόντες από τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, είναι οι μόνιμοι απόντες ενίσχυσης και στήριξης των φτωχών εργαζομένων της κοινωνίας, που χειμάζονται και δοκιμάζονται, και οι μόνοι που μπερδεύουν τους όρους ΠΑΤΡΙΔΑ και παρτίδα… Αμύνονται περί πάρτης και όχι περί ΠΑΤΡΙΣ… Την απάντηση θα την δώσουν οι εργαζόμενοι σύντομα…».
 
«Ο διάλογος θα συνεχιστεί…», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται πως σε παλαιότερη δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος είχε αναφέρει πως η «παραδοσιακή» ΕΓΣΕΕ «έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα», απορρίπτοντας το αίτημα των συνδικάτων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ.

Ads