Διάφοροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της διοίκησης των ναυπηγείων, συνδικαλιστές, μεσάζοντες κάθε είδους και χιλιάδες «μαϊμού τιμολόγια» συνθέτουν την εικόνα των «μαύρων πληρωμών» για τα γερμανικά υποβρύχια, που ανέρχονται στα 230 εκατομμύρια ευρώ.

Ads

Τα τιμολόγια αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, λειτούργησαν ως το μέσο για να καλυφθούν οι προμήθειες που πληρώθηκαν. Από την εταιρεία που είχε την ευθύνη των πληρωμών στον Πειραιά, τη ΜΙΕ, διακινήθηκαν μέσα σε μία διετία πάνω από 40 εκατ. ευρώ προερχόμενα από την Ελβετία. Τα ονόματα των διακινητών των πληρωμών -ενός αρχιτέκτονα και του Αλέξανδρου Α.- που συνδέθηκαν, κατά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με το πρόσωπο του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, δόθηκαν από τις γερμανικές αρχές στις ελληνικές τον Νοέμβριο στην Ολλανδία και αφορούν τη δραστηριότητα της εταιρείας, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, Dolmaton. Σύμφωνα με στοιχεία από το Μόναχο, στην Dolmaton διοχετεύθηκαν συνολικά, έως το 2006, 36 εκατ. ευρώ σε «παράνομες πληρωμές» για τη σύμβαση των υποβρυχίων.

«Πολλά από τα τιμολόγια για τα υποβρύχια δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την κατασκευή τους», δήλωσε στην Καθημερινή πρώην αξιωματούχος της HDW, στο Κίελο. Άλλο στέλεχος της εταιρείας, το οποίο την έχει υπηρετήσει πάνω από τρεις δεκαετίες, επισημαίνει ότι υπήρχαν τρία κέντρα «κόστους» για την εκταμίευση των «μαύρων πληρωμών»: Το Κίελο (HDW), το Εσεν (Ferrostaal) και ο Σκαραμαγκάς (ΕΝΑΕ).

Συντονιστής των πληρωμών ήταν η εταιρεία του Πειραιά ΜΙΕ για την οποία υπάρχουν ήδη σημαντικά ευρήματα από την έρευνα του ΣΔΟΕ, έπειτα από παραγγελία της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Πόπης Παπανδρέου. Κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι η ΜΙΕ Ελλάς είχε συναλλαγές με την εταιρεία ΜΙΕ Europe Ltd (έδρα Κύπρος) για τα έτη 2004, 2005, 2006, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ. Η ελληνική εταιρεία τιμολογεί την κυπριακή για έρευνα αγοράς, παροχή υπηρεσιών, τεχνογνωσία. Στους συνεργάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται πρώην αξιωματικοί του Π.Ν., ενώ επαφές διατηρούσε η εταιρεία και με υπηρεσιακούς παράγοντες που πήραν μέρος στην κατάρτιση της σύμβασης των υποβρυχίων, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την κατασκευή των υποβρυχίων.

Ads