Ενώπιον μιας -προαναγγελθείσας- κατάρρευσης βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου. Άλλωστε, εδώ κι αρκετό καιρό οι εκτιμήσεις από την πλευρά όσων γνωρίζουν καλά το χώρο του τουρισμού – με φόντο την πανδημία του κοροναϊού – ήταν κάθε άλλο παρά αισιόδοξες.

Ads

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η ζοφερή εικόνα που προκύπτει έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο.

Κάτι τέτοιο επισημαίνει και η σχετική  έκθεση της Ernst & Young, η οποία σημειώνει ότι -ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο- οι απώλειες εισπράξεων για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις οκτώ δισ. ευρω, από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019. Παράλληλα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φθάσει τα 4,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας, και τα 1,2 δισ. τα δωδεκάμηνης λειτουργίας. Σημειώνεται δε ότι ακόμη και μια ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο, δε θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια.

Τρίτη επιλογή η Ελλάδα για όσους Γερμανούς θα πάνε διακοπές

Ads

Την ίδια στιγμή, η έκθεση της Ernst & Young συμμερίζεται τις εκτιμήσεις, που εκφράζονται κατά κόρον από κυβερνητικά στελέχη, πως οι καλές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενδέχεται να της επιτρέψουν να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης φετινής αγοράς. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έρχονται από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες. Σε μια από αυτές, που έγινε στην Γερμανία (μια από τις κυριότερες πηγές τουριστικής κίνησης για τη χώρα μας) από το κρατικό κανάλι BR3 της Βαυαρίας, σχεδόν ένας στους δυο (ποσοστό 44%) ερωτηθέντες απάντησαν ότι δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές φέτος.

Από τα δε ευρήματα άλλης έρευνας από την εταιρεία Trevo Trend προκύπτει ότι μεταξύ των διαδικτυακών αναζητήσεων για τουριστικά πακέτα ακόμη κι εκείνων των Γερμανών, οι οποίοι θα πάνε διακοπές εκτός της χώρας τους η Ελλάδα εμφανίζεται ως τρίτη επιλογή (με ποσοστό 21,2%) πίσω από την Τουρκία (27,5%), αλλά και την Ισπανία (26,6%).

image

«Μονοψήφια ποσοστά πληρότητας τον Ιούλιο»

Τις παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνει μιλώντας στο tvxs.gr ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιάννης Οικονόμου. «Γενικώς μιλάμε για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς οι ακυρώσεις είναι περισσότερες από τις κρατήσεις» σημειώνει και προσθέτει: «Στην Κρήτη για παράδειγμα, για την οποία μπορώ να μιλήσω πιο αναλυτικά, ο Ιούλιος θα κινηθεί πάρα πολύ χαμηλά, μιλάμε για μονοψήφια νούμερα σε ποσοστά κρατήσεων. Ο Αύγουστος ελπίζουμε πως μπορεί να διασωθεί κάπως, με ποσοστά όμως που στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσουν το 30%».

Σε ερώτηση αν οι αρχικές εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου για πτώση της τάξεως του 80% στην τουριστική κίνηση της χώρας μας, ο κύριος Οικονόμου είναι σαφής λέγοντας: «Προφανώς και οι εκτιμήσεις αυτές παραμένουν, για να μη σας πω ότι έχουν γίνει και χειρότερες». «Η φετινή χρονιά είναι τελείως χαμένη, προσπαθούμε να τη βγάλουμε με τα λιγότερα δυνατά έξοδα, ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές ζημιές» συνεχίζει. «Οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει, ενώ κάποια resort και ξενοδοχεία πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστά για όλο το 2020. Κάποια άλλα θα ανοίξουν στις αρχές ή στα μέσα Ιουλίου. Κι αυτά όμως που έχουν ανοίξει λειτουργούν με ποσοστό κάτω του 40% από πλευράς απασχόλησης» καταλήγει ο κύριος Οικονόμου.

«Έρχονται πέντε – δέκα αεροπλάνα εκεί που πέρσι τέτοιο καιρό έρχονταν 500»

«Ανοίγουν σιγά-σιγά τα σύνορα για κάποιες χώρες κι αναμένονται κάποιες αφίξεις από τη Σερβία και τις άλλες Βαλκανικές χώρες, την Κεντρική Ευρώπη ή και το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα όμως θα έρθουν ένα, δύο, πέντε ή δέκα αεροπλάνα, εκεί που πέρσι τέτοιο καιρό έρχονταν 500» σημειώνει από τη μεριά του στο tvxs ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης.

«Κάποιες αγορές αργούν να ανοίξουν, όπως η αγγλική, η οποία πάει για μετά τις 15 Ιουλίου και βλέπουμε. Με δεδομένο ότι η αγγλική αγορά είναι μαζί με τη γερμανική από τις μεγαλύτερες για εμάς, αντιλαμβάνεται κανείς πως έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, όταν η αγορά του Ισραήλ, με 1,5 εκατομμύριο τουρίστες ανοίγει την 1η Αυγούστου, καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται» συνεχίζει ο κύριος Τσιλίδης. «Δε μιλάμε για νέους επισκέπτες. Όσοι έρχονται τώρα είναι κάποιοι από τους ταξιδιώτες που είχαν κάνει early booking και είχαν δώσει προκαταβολές πολύ καιρό νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου ή και πιο πριν» προσθέτει.

Επιπλέον, ο κύριος Τσιλίδης διευκρινίζει: «Σε ό,τι αφορά τους καινούργιους ταξιδιώτες, αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν το γεγονός του κοροναϊού και να επιλέξουν αν θα πάνε τώρα ταξίδι ή όχι. Αρκεί να σας πω πως σε σχέση με ταξίδια που είχαν κλειστεί για την περίοδο από 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα, το 65% των εκείνων που είχαν κάνει προκρατήσεις έχει δεχτεί να αναβάλει το ταξίδι για το 2021, το 25% έρχεται μέσα στο 2020, ενώ ένα 15% βρίσκεται σε αναμονή για να αποφασίσει». «Στην πραγματικότητα το 2020 από τουριστικής άποψης έχει τελειώσει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αποδείξουμε σε όσους τουρίστες έρθουν πως είμαστε μια ασφαλής χώρα με καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και  ισχυρό κράτος, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα ό,τ συμβαίνει» καταλήγει.