Θέμα ημερών ή ωρών θεωρείται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να καταδείξει πως «έλαβε το μήνυμα των πολιτών», μετά την ραγδαία εκλογική υποχώρηση της Ν.Δ. Η ακύρωση του επίσημου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ιορδανία – ήταν προγραμματισμένο για αύριο – καθώς και το γεγονός ότι το Μαξίμου δεν αναβάλλει την καθορισμένη, για την Παρασκευή, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτυπώνουν τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει προγραμματίσει τηλεοπτική συνέντευξη για αύριο (Alpha) με σκοπό να εκπέμψει «την αλλαγή πορείας της κυβέρνησης», όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του.

Ads

Οι «αμετακίνητοι»

Οι ίδιες πηγές θεωρούν «αμετακίνητους» τους Κυριάκο Πιερρακάκη στο Υπουργείο Παιδείας, Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Σοφία Ζαχαράκη στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Αδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας. Αναφέρουν δε ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει την προοπτική «διορθωτικών παρεμβάσεων» σε υπουργεία του οικονομικού κύκλου, που συνδέονται με την ακρίβεια και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ήδη, προεκλογικά, στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούσαν την μετακίνηση ή καρατόμηση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα λόγω της αδυναμίας τιθάσευσης της ακρίβειας. Από τα γραφεία της Ν.Δ. γίνεται λόγος για έναν ανασχηματισμό, που αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις και διενεργηθεί άμεσα, θα σηματοδοτήσει τη στροφή της Ν.Δ. προς τα δεξιά.

Το τιμόνι προς τα δεξιά

Το άθροισμα της τάξης του 18% των σχηματισμών που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πεδία συζήτησης του κ. Μητσοτάκη, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζεται η επαναφορά στο υπουργικό σχήμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Θάνου Πλεύρη – που προέρχεται από τον ΛΑΟΣ – αλλά και η αξιοποίηση βουλευτών που εκλέγονται στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας μετά τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε η Ελληνική Λύση στις εκλογικές περιφέρειες της περιοχής. Δυνατά «παίζει» το σενάριο επιστροφής και του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Βολές Κακλαμάνη για τους «κεντρώους που λιαζόντουσαν»

Ήδη, πάντως, οι φρουροί της δεξιάς ταυτότητας του κόμματος εκτοξεύουν βέλη προς το Μαξίμου για την κεντρώα ροπή του. Ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε λόγο για «επαγγελματίες του κέντρου που λιαζόντουσαν» κατά την προεκλογική περίοδο αξιώνοντας την «επιστροφή της Ν.Δ. στις ρίζες τις ιδεολογικές, και στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Φωτεινή Πιπιλή διερωτώμενη πως «όταν βάζεις πρόσωπα που μπορεί να διώξουν περισσότερους από όσους φέρνουν, μήπως είναι προς όφελος της σύνθεσης της Εθνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωβουλή, μήπως πρέπει να επαναφέρεις τη λίστα με τους άξιους επί της ουσίας, κατά την επιλογή των αρχηγών, μιας και η αποχή είναι αυτονόητη σε ευρωεκλογές;». Σημειώνεται ότι στα βάθη της Ν.Δ.. προκάλεσε έντονη δυσφορία η συμμετοχή στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργικός πυρήνας – εδώ και πέντε χρόνια – απαρτίζεται από αξιωματούχους με εκσυγχρονιστικά γαλόνια.

Ads

Η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια που…στεναχώρησε

Επιπλέον, τα κορυφαία στελέχη της παράταξης αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση κατέβαλε πολιτικό κόστος λόγω της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει ότι αυτό είναι «ένα θέμα που ενόχλησε ένα μεγάλο κομμάτι του ακροατηρίου μας… Το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ πήγε κόντρα». Σε «στεναχώρια» των ψηφοφόρων της Ν.Δ. όπως «ο γάμος ομοφυλοφίλων» η ακρίβεια και φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών απέδωσε το αρνητικό αποτέλεσμα ο Μάκης Βορίδης. Στην ίδια παραδοχή προέβη, αναφορικά με το νόμο για την ισότητα στο γάμο ο Άκης Σκέρτσος. Ο υπουργός Επικρατείας, εντούτοις, συμπλήρωσε «αν είναι να υπάρχει πολιτικό κόστος για τέτοιες κατακτήσεις σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων, ας είναι κι αυτό”, δίνοντας το στίγμα της φιλελεύθερης πτέρυγας. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο στο τέλος της ημέρας δεν επηρεάζει και την καθημερινότητα των πολιτών» ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σκοπό να …καθησυχάσει το υπερδεξιό ακροατήριο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν θα κοροϊδέψει τους πολίτες ανακατεύοντας την τράπουλα

«Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι πράγματι έλαβε το μήνυμα από την κοινωνία, τότε δεν έχει παρά να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την ακρίβεια και το φορολογικό» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, στη σκιά των πληροφοριών περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Θα προσθέταμε ότι πρέπει να χτυπήσει την αισχροκέρδεια και να προχωρήσει στην πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, αλλά θα ήταν σαν να παραβλέπαμε ότι έχει δείξει πόσο άτολμος είναι όταν πρέπει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που τον στηρίζουν» επισημαίνει η Κουμουνδούρου. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κουμουνδούρου καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να μην κοροϊδεύει και τον ίδιο του τον εαυτό ότι «ανακατεύοντας την τράπουλα» με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό θα καταφέρει να κοροϊδέψει τους πολίτες ότι «κάτι κάνει» για τα προβλήματά τους».