Ο πολιτικός εφιάλτης του Μαξίμου, ενόψει των ευρωεκλογών, δεν εντοπίζεται μόνο στις δεξαμενές που θα συσσωρεύσουν τις «χαλαρές ψήφους» ή τις «ψήφους  διαμαρτυρίας» προς την κυβέρνηση.

Ads

Σε πηγή έντονου προβληματισμού έχει εξελιχθεί και το ενδεχόμενο να γεμίσουν οι παραλίες ή να βουλιάξουν οι καναπέδες, την ημέρα των ευρωεκλογών, στις 9 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός, στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, πραγματοποιεί έκκληση προς τους πολίτες να μην γυρίσουν την πλάτη τους στην εκλογική διαδικασία. Επιχειρεί, μάλιστα, να τοποθετήσει στην ίδια ζώνη κινδύνου τα πιθανά υψηλά ποσοστά αποχής με την ψήφο προς αντιπολιτευόμενα κόμματα, κάνοντας λόγο για επιπόλαιες επιλογές που κυοφορούν περιπέτειες για τη χώρα.

Όλες οι μετρήσεις που κρατούν στα χέρια τους οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη – και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας – καταγράφουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων που δεν σκοπεύουν να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα στήριξαν τη Ν.Δ. στις εθνικές κάλπες του 2023.

Τα συγκοινωνούντα δοχεία «αποχής» και «κανενός»

Οι έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, του επιτελικού συστήματος εξουσίας, προβαίνουν και σε ένα άλλο, ανησυχητικό για τη Ν.Δ., συμπέρασμα: Ότι αυτό το ευρύ τμήμα γαλάζιων ψηφοφόρων, που κατευθύνεται προς τις δεξαμενές της αποχής, δεν έχει σφιχτούς δεσμούς με την παράταξη αλλά μαγνητίστηκε από το «φιλελεύθερο» και ευρωπαϊκό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ίδιοι πολίτες τροφοδοτούν και τον «κανένα»  στο σκέλος της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, που πολιορκεί ή εκτοπίζει σε πολλές μετρήσεις – τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Κοινώς, ο «κανένας» και η περιοχή της αποχής λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία που αιμοδοτούνται από γαλάζιες – και ειδικά «μητσοτακικές» ψήφους, όπως αναγνωρίζουν πηγές του Μαξίμου. Οι λόγοι αυτής της αποσυσπείρωσης δεν προκαλούν έκπληξη. Η υποστολή της σημαίας της μείωσης των φόρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι χειρισμοί στο έγκλημα των Τεμπών, η διολίσθηση του Κράτους Δικαίου, η έλλειψη ασφάλειας και η επίκληση του 41% για κάθε κυβερνητική αστοχία, συγκροτούν εκείνο το πλαίσιο που προκαλεί δυσφορία, σε αυτά τα μεγάλα στρώματα των ψηφοφόρων.

Η Ν.Δ., εντούτοις, εμφανίζει κρίση στρατηγικής για την επαναπροσέγγισή τους. Εμφανίζει δυστοκία, όπως παραδέχονται κάποιοι εκ των ενοίκων του Μαξίμου, να εκφράσει ένα όραμα από τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις (είσοδος Ιδιωτών στο ΕΣΥ, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, Ποινικοί Κώδικες, αναμόρφωση Δικαστικού Χάρτη)  – για τις οποίες εγγυάται ο κ. Μητσοτάκης, αν βγει ισχυρός από την κάλπη, δεν έχουν θετικό αντίκρισμα στην κοινή γνώμη. Παράλληλα, οι τιμές στα ράφια παραμένουν στα ύψη καθώς τα «καλάθια» (νοικοκυράς, νονού κτλ.)  που προσφέρονται, ανά περιόδους, αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτό το γαλάζιο κοινό, που προσανατολίζεται στην αποχή, «χτίστηκε» σταδιακά από το 2016, οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης επιχειρούν να ανασύρουν τα παλαιά υλικά του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιδιώκει να χρεώσει στους ποινικούς κώδικες που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι. Δεν περνά δε, απαρατήρητη υπερπροβολή – το τελευταίο διάστημα – του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη που διακρίθηκε στο στίβο της «αντιΣΥΡΙΖΑ» αρθρογραφίας και ρητορικής, τα προηγούμενα χρόνια. Συν τοις άλλοις, στη πρωθυπουργική φρασεολογία έχει ανασυρθεί ο όρος «λεφτόδεντρα», στο πλαίσιο μίας προσπάθειας αποδόμησης των οικονομικών θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ποιοτική διαφορά εντούτοις – όπως λένε οι πιο νηφάλιοι – είναι πως λείπει ο Αλέξης Τσίπρας, που θεωρείται «κόκκινο πανί» για αυτά τα ακροατήρια, ώστε η Ν.Δ. να ξαναγράψει τις παλιές συνταγές. Κυρίως, όμως, όπως σημειώνουν η Ν.Δ. κυβερνά ήδη πέντε χρόνια, «οπότε αναμετριέται μόνο με τα έργα και τις ημέρες που ξεκινούν από το 2019»…