«Ικανοποίηση» επικρατεί στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σχετικά με τα πρόσωπα στην ηγεσία της, καθώς, όπως διαρρέει το Μαξίμου «σε αντίθεση με το 2019, τώρα η διαπραγμάτευση έγινε συντεταγμένα, ο πρωθυπουργός ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές και πετύχαμε αυτό που θέλαμε».

Ads

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλτ Τουσκ, είχαν υπογράψει στα μέσα Φεβρουαρίου και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την κοινή επιστολή στήριξης στον πρόσωπο της…

«Θα μπορέσει, υπό την προϋπόθεση – και το θεωρώ περίπου σίγουρο – ότι θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να συνεχίσει τη σημαντική δουλειά την οποία έχει επιτελέσει εδώ και πέντε χρόνια», ανέφερε, στις δηλώσεις του, με τη λήξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, νωρίτερα και εντός της Συνόδου, Γερμανία και Γαλλία επιχείρησαν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας της Ένωσης. Ουσιαστικά, δηλαδή, στο κείμενο που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη των Βρυξελλών για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ads

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Κ. Μητσοτάκης «αντέδρασε έντονα, εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας και ζήτησε το κείμενο να παραμείνει ως έχει, καθώς είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων».

Σύμφωνα, πάντα, με τις κυβερνητικές πηγές, την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη «στήριξε αμέσως» η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, «υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των εταίρων», όπως η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία και το Βέλγιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στη συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Κ. Μητσοτάκης:

  • Τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.
  • Επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

«Οτιδήποτε λιγότερο στέλνει το λάθος μήνυμα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του και για τις προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη- οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους», σημείωσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κράτησε κλειστά χαρτιά όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η χώρα μας.

«Η κατανομή των χαρτοφυλακίων είναι αρμοδιότητα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα θα επιδιώξει σίγουρα ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε για ακόμα μια φορά αισθητή την παρουσία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξουν οι Βρυξέλλες, σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Ο… λευκός καπνός για τις θέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας αποτελεί το «κλειδί», προκειμένου οι «27» να στρέψουν πλέον το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας. Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός όλες τις ελληνικές προτεραιότητες, καθώς είναι εστιασμένη:

  • Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
  • Στη στήριξη του αγροτικού τομέα.
  • Στη διεύρυνση.
  • Στο μεταναστευτικό.
  • Στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.