Ιδιαίτερα αισθητή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ που τελεί υπό κατάληψη για 16η συνεχόμενη ημέρα.

Ads

Οι αστυνομικοί βρίσκονται στο περίβολο της Πρυτανείας, την οποία έχουν περικυκλώσει. Οι αντιεξουσιαστές είχαν προγραμματίσει μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στον «κουκουλονόμο» και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας, ωστόσο η κινητοποίηση αναβλήθηκε λόγω της αυξημένης παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων. 

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 15 συλλήψεις έξω από το κτίριο. Την ίδια ημέρα πρυτανικές αρχές απηύθυναν έκκληση προς τον πρωθυπουργό να δώσει λύση ώστε να τερματιστεί η κατάληψη.

Μεταξύ άλλων οι πρυτανικές αρχές επισήμαναν την «διεθνή απομόνωση του πανεπιστημίου». Παράλληλα έκαναν λόγο και για «βάσιμες πληροφορίες» για χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα, ενώ «παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων».

Ads

«Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της», τόνιζαν οι πρυτανικές αρχές.

Νωρίτερα την Τρίτη οι καταληψίες έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του κτιρίου για να δείξουν πως δεν έχουν προκληθεί ζημιές. «Ο λόγος που τους τρομάζει η πρυτανεία αλλά και όλα τα εγχειρήματα αλληλεγγύης και αντίστασης που αναπτύσσονται, είναι η διακίνηση ανατρεπτικών ιδεών και η εφαρμογή τους από το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους», ανέφεραν μεταξύ άλλων σε κείμενό τους, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους.

Παράλληλα απορρίπτουν τα περί «κινδύνου απώλειας ζωής λόγω χρήσης ναρκωτικών», καθώς και τα περί «συγκρούσεων μέσα στον χώροτου Πανεπιστημίου μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για « συκοφάντηση και συνειδητό ψεύδος εκ μέρους των πρυτανικών αρχών και των ΜΜΕ που στόχο έχει την κρατικής καταστολή και τη θεωρία των δυο άκρων, αξιοποιώντας τις προκλήσεις και τις προβοκάτσιες φασιστοειδών».

«Διακινητές ναρκωτικών είναι οι μπάτσοι και οι μαφιόζοι που έχουν μετατρέψει την περιοχή του κέντρου της Αθήνας σε κερδοφόρα επιχείρηση για τους ίδιους και τα συμφέροντα που υπηρετούν. Εγκληματίες και καταστροφείς το κοινωνικού πλούτου παραμένουν διαχρονικά οι λήσταρχοι του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου που παρασιτούν εις βάρος των εργαζομένων. Η κατειλημμένη πρυτανεία είναι η φωνή των απεργών πείνας και των δίκαιων αιτημάτων τους», γράφουν οι καταληψίες στο κείμενο τους.