Στο ΣΜΑ Ευκαρπίας έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονται ενάντια στην κατασκευή του.  Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελέας καθώς και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος κάλεσε τους αντιδρώντες «να συναινέσουν για το περιβαλλοντικό αυτό έργο». «Καμία συζήτηση με τα ΜΑΤ στο σημείο» διαμηνύουν οι κάτοικοι. Στο μεταξύ, ομόφωνη απόφαση κατά του έργου έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά που εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει έφεση κατά της άδειας εκτέλεσης του έργου. Οι εργασίες συνεχίζονται παρουσία των ΜΑΤ. 

Ads

 
«Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας που βρέθηκε στο σημείο.
 
«Μια ενδεχόμενη περαιτέρω καθυστέρηση στην κατασκευή του θα σημάνει αδυναμία απορρόφησης των δεσμευμένων πόρων με αποτέλεσμα την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ» πρόσθεσε. Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, τους διαβεβαίωσε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της όσον αφορά στους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής». 

Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας αποφάσισαν πάντως συνεχή παρουσία στο χώρο του ΣΜΑ. Αύριο ενδεχομένως να προχωρήσουν σε συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για το πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Εκπρόσωποι των κατοίκων πάντως δείχνουν να είναι ανυποχώρητοι στο αίτημα τους για «πάγωμα» του έργου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την κατασκευή του ΣΜΑ, ειδικά όσο οι υπεύθυνοι χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ για «ασπίδα».
 

 
Στο διάλογο που είχαν εξάλλου με τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Μ.Γεράνη οι εκπρόσωποι των κατοίκων, του μετέφεραν προφορικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παύλου Μελά, να αποχωρήσει ο Δήμος τόσο από τον ΦΟΣΔΑ όσο και από τον σύνδεσμο ΟΤΑ και τα άλλα όργανα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των κατοίκων.
 
Σύμφωνα με το δήμαρχο, Διαμαντή Παπαδόπουλο, το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να καταθέσει έφεση κατά της άδειας εκτέλεσης του έργου.


 
«Τους καλούμε να βρεθούν στο χώρο εκτέλεσης των έργων για να ελέγξουν την κατασκευή του αλλά και αργότερα τη λειτουργία του» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, Μιχάλης Γεράνης, καλώντας τους αντιδρώντες «να συναινέσουν στο περιβαλλοντικό αυτό έργο».  
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία του ΣΜΑ, Μιχάλης Σπάσος, ανέφερε ότι διάλογος με την παρουσία της Αστυνομίας δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.