Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που αφορούν στη χρήση της μάσκας αυξημένης προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, η τιμή της εκτινάχθηκε κατά 42% – 43%, μέσα σε λίγες ώρες. 

Ads

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το Mega, παρατηρούνται ελλείψεις του συγκεκριμένου τύπου μάσκας στα φαρμακεία, με την κυβέρνηση να δέχεται σφοδρή κριτική, επειδή προχώρησε στην εφαρμογή των νέων μέτρων δίχως να έχει προβλέψει μέτρα και για τις δύο αναμενόμενες συνέπειες: Την αισχροκέρδεια και τις ελλείψεις.

Έτσι, η διαδικτυακή έρευνα αγοράς αποκάλυψε, ότι:

  • 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight Blue, που μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, από τις 24/12 η τιμή ανέβηκε στα 3 ευρώ (αύξηση 42,85%).
  • 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 NR για Παιδιά Lilac, από 2,18 ευρώ, πωλείται 2,40 ευρώ (αύξηση 10,09%)
  • 25 τεμάχια FFP2 NR Face Mask KADI-100 Λευκό, από 14 ευρώ πωλείται 15,2 ευρώ
  • 10 τεμάχια Welooo FFP2 Μάσκα Προστασίας BFE >98% γαλάζια, από 2,9 ευρώ, πωλείται σήμερα 3,45 ευρώ.

Τις αυξήσεις παραδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του την Δευτέρα στο  Open: «Έχουμε βρει 16 ηλεκτρονικές σελίδες που αύξησαν την τιμή στις ενισχυμένες μάσκες 40-60%, μέσα σε ένα βράδυ, από την Πέμπτη που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, στην Παρασκευή» είπε και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το χαρτί ελέγχου και οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν το λόγο της αύξησης διαφορετικά θα τους επιβληθεί αυστηρό πρόστιμο ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης.

Ads

«Θα πρέπει να αποδείξουν ότι, από Πέμπτη προς Παρασκευή, αυξήθηκε η τιμή προμήθειας των μασκών» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι για τα πρόστιμα θα εξαντλήσει τα όρια του νόμου. Όπως είπε, «υπάρχει η αγορανομική διάταξη που απαγορεύει να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Φεβρουάριο για τα προϊόντα που αφορούν την πανδημία» ενώ επανέλαβε πως, για όσο υπάρχει πανδημία, αυτή η διάταξη θα επεκτείνεται.

«Εκτός από νομικά είναι και ηθικά απαράδεκτο να θέλει κάποιος, επειδή η πανδημία δείχνει ξανά τα δόντια της, να βγάλει υπερβολικό κέρδος. Εγώ δεν είπα να μην βγάλουν κέρδος και γι’ αυτό δεν έβαλα διατίμηση. Τους άφησα να έχουν ένα λογικό, νόμιμο κέρδος», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Άλλο ένας έμπορος να θέλει να κερδίζει και άλλο – με την έλευση της Όμικρον – να θέλει να κερδίσει για μια ζωή» συμπλήρωσε ο υπουργός και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως αν κάποιος επιχειρηματίας «αγόρασε από Πέμπτη βράδυ, σε Παρασκευή με αυξημένη τιμή είναι νόμιμος, αν δεν το έκανε και αύξησε τις τιμές είναι παράνομος».

Οι δε φαρμακοποιοί προειδοποιούν, ότι λόγω της έλλειψης ενισχυμένων μασκών, αναμένεται να αυξηθεί και άλλο η τιμή τους τις επόμενες ημέρες.

Ανεξάρτητα πάντως από τις παραδοχές και την ηθική διάσταση του θέματος από τον αρμόδιο υπουργό, η απάντηση της κυβέρνησης είναι υπόσχεση καταστολής, προσπερνώντας το γεγονός ότι δεν είχε λάβει μέτρα πρόληψης. Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αρχικά αναφερθεί μόνο σε έναν επιχειρηματία: «Το πρόστιμο που θα μπει δε θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Μη νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου», είπε και πρόσθεσε: «Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας».

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις δεν περιορίζονται μόνο στους επιχειρηματίες που έχει υπόψην ο υπουργός, αλλά είναι οριζόντιες και αφορούν στο σύνολο της αγοράς, ως αποτέλεσμα ακριβώς του γεγονότος ότι η αισχροκέρδεια φαίνεται να έπιασε απροετοίμαστη την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών, που καταγγέλουν το «ράλι» των τιμών στις μάσκες ενισχυμένης προστασίας.