Εξωσχολικοί και μάλιστα ενήλικοι ήταν αρκετοί από τα άτομα που επιτέθηκαν στους φοιτητές το πρωί της Τρίτης στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών στο tvxs.gr. Ο ένας εκ των τραυματιών, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Νίκος Ανδριάς-Μαλάμης περιγράφει μια οργανωμένη επίθεση με χρήση εξοπλισμού που ήταν αποθηκευμένος εντός του σχολείου.

Ads

Η επίσης παρούσα στο συμβάν φοιτήτρια Σαμπίνα Κουρρίδη βλέπει προσπάθεια ανασυγκρότησης ακροδεξιών πυρήνων στη Θεσσαλονίκη, άποψη που ενισχύεται από την δήλωση στήριξης στους «μαθητές του 1ου -2ου ΕΠΑΛ» στην ιστοσελίδα της καταδικασμένης ως εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

«Στη σημερινή κινητοποίηση (σ.σ. της Τρίτης) ήμασταν κοντά στα 100 άτομα και έγινε κατόπιν σχετικής απόφασης οκτώ φοιτητικών συλλόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), της Αρχιτεκτονικής, της Γαλλικής Φιλολογίας, του Ιστορικού Αρχαιολογικού, της Νομικής, της Πληροφορικής, του Μουσικού, της Φιλολογίας και του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής», λέει στο tvxs.gr η Σαμπίνα Κουρρίδη, φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Η φοιτήτρια εξήγησε αναλυτικά το λόγο της κινητοποίησης. «Την προηγούμενη Τετάρτη συνάδελφοι είχαν πάει στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να μοιράσουν αποφάσεις συλλόγων σχετικά με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής και την αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων. Στην παρέμβαση αυτή είχε μοιραστεί και υλικό σχετικά με την αντιφασιστική παρέμβαση που είχε γίνει για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή. Καθώς οι συνάδελφοι μοίραζαν το υλικό, μια ομάδα ακροδεξιών και φασιστών τους επιτέθηκε αρχικά λεκτικά, στη συνέχεια τους τραμπούκισαν και έφτασαν να ξυλοκοπήσουν τον ένα συνάδελφο στο πρόσωπο. Η σημερινή κινητοποίηση ήταν απάντηση σε αυτή την επίθεση».

Ads

Ρωτήσαμε την Σαμπίνα Κουρρίδη εάν υπήρχε κάποια πρόθεση σύγκρουσης από τη μεριά των φοιτητών: «Εμείς πήγαμε στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να αναδείξουμε το θέμα στο ίδιο το σχολείο, τους μαθητές, τους  καθηγητές και τους γονείς των παιδιών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Το πανό μας έγραφε συγκεκριμένα: «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τις πολιτικές της εξαθλίωσης. Το φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί».

«Θέλαμε να καταδείξουμε πόσο ακραίο είναι τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, άνθρωποι που τη στηρίζουν να κάνουν επιθέσεις σαν κι αυτή εναντίον των συναδέλφων την περασμένη Τετάρτη και μάλιστα αυτό να περνάει ως κάτι νορμάλ που μένει αναπάντητο», συμπλήρωσε η φοιτήτρια. 

«Πώς δεχθήκαμε την επίθεση»

Ένας εκ των δύο τραυματιών από την επίθεση των ακροδεξιών στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι ο Νίκος Ανδριάς-Μαλάμης, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Μαζί με τον έτερο τραυματία φοιτητή, πήγαν μετά το συμβάν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου οι γιατροί έραψαν τα τραύματά τους.

«Βρισκόμουν με το μπλοκ των φοιτητών που κρατούσαμε το πανό, τη στιγμή που βγήκαν από το σχολείο 20-30 άτομα και προχώρησαν σε αυτή τη δολοφονική επίθεση. Είχαν ξύλα, σιδερογροθιές και κουβαλούσαν μαχαίρια. Καθώς βρισκόμουν με κάποιους ακόμα συναδέλφους μπροστά προσπαθώντας να τους απωθήσουμε, δέχθηκα και το χτύπημα που με τραυμάτισε. Σκίστηκε το αριστερό μάγουλο, κοντά στο μάτι. Μαζί με έναν άλλο φοιτητή που του έσκισαν το φρύδι πήγαμε στο Ιπποκράτειο και μας έκαναν ράμματα», λέει ο τραυματίας φοιτητής στο tvxs.gr.

«Ήμασταν πάνω στο δρόμο, δεν μπήκαμε στο σχολείο, μοιράζαμε σε περαστικούς τις αποφάσεις των συλλόγων μας που καταδικάζουν την επίθεση που δέχθηκαν οι συνάδελφοι την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε ξεπήδησαν από μέσα από το σχολείο αυτά τα άτομα, εντελώς απρόσμενα, κρατώντας και πετώντας τα αντικείμενα που φαίνονται στα βίντεο. Βρισκόμουν κοντά στην είσοδο του σχολείου την στιγμή εκείνη. Ξαφνιαστήκαμε, δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Παρά το αρχικό ξάφνιασμα, γρήγορα ο κόσμος επανασυγκροτήθηκε σε μπλοκ και σε ένα βαθμό αποκρούσαμε την επίθεση», είναι η μαρτυρία της Σαμπίνας Κουρρίδη για τη στιγμή της επίθεσης.

Ρωτήσαμε τους φοιτητές εάν τα άτομα που τους επιτέθηκαν ήταν μαθητές. «Κάποιοι ήταν μαθητές αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι, εξωσχολικοί», απάντησε η Σαμπίνα Κουρρίδη. Ο Νίκος Ανδριάς-Μαλάμης έκανε λόγο για είσοδο εξωσχολικών από το πίσω μέρος του σχολείου. «Τους είδαμε, είδαμε εξωσχολικούς να μπαίνουν από το πίσω μέρος, από τα κάγκελα. Εξωσχολικοί που είχαν εξοπλισμό μέσα στο σχολείο. Και βγήκαν από μέσα και μας επιτέθηκαν», είπε.

Εντύπωση προκαλεί η στάση των καθηγητών του σχολείου που ήταν παρόντες στο συμβάν. «Υπήρχαν μαθητές και καθηγητές. Δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη αντίδραση, παρακολουθούσαν το συμβάν κάπως έντρομοι. Από τη στάση τους θα υπέθετα ότι ό, τι συνέβη σήμερα εκεί ήταν η κορύφωση προβλημάτων που ήδη υπάρχουν στο σχολείο τους, είναι γνωστά. Εμείς από τη μεριά μας τους καλέσαμε να πάρουν θέση ως σχολείο και ως καθηγητές γύρω από το ζήτημα. Μας είπαν ότι θα προσπαθήσουν», μετέφερε η φοιτήτρια του Ιστορικού-Αρχαιολογικού.

«Θέλαμε να φωνάξουμε πως φασιστικές πρακτικές δε χωρούν σε καμία γειτονιά και θα τις απαντάμε όπου αυτές υπάρχουν. Σήμερα φάνηκε το πραγματικό τους πρόσωπο. Αλλά δε μας τρομοκράτησε καθόλου, δε μας λύγισε καθόλου. Εμείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους, στα σχολεία και τις γειτονιές, όπου υπάρχει ο φασισμός για να τον απαντάμε όπως του αρμόζει», τονίζει ο Νίκος Ανδριάς-Μαλάμης.

Ανασυγκρότηση ακροδεξιών ομάδων στη Θεσσαλονίκη;

Η Σαμπίνα Κουρρίδη βλέπει μια ανασυγκρότηση ακροδεξιών ομάδων στη Θεσσαλονίκη. «Γενικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο οι φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες συγκροτούνται διαχρονικά. Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως πιο έντονα στα δυτικά της πόλης. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής οι ομάδες αυτές φαίνεται να βρίσκονται σε μια φάση ανασυγκρότησης. Την ίδια ημέρα που οι συνάδελφοι δέχτηκαν την επίθεση σε λύκειο της Πυλαίας μοιραζόταν κείμενο από νεοναζιστική οργάνωση, με κάλεσμα στο στέκι της που λέγεται «Σάρισα». Είχαμε πολύ καιρό να δούμε κάτι τέτοιο. Και φυσικά η ανακοίνωση στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής με την οποία δηλώνεται η στήριξη στους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι επίσης ενδεικτική του τί συμβαίνει», σημείωσε.

Φοιτητικοί σύλλογοι καλούν εκ νέου το πρωί της Τετάρτης σε αντιφασιστική κινητοποίηση-παρέμβαση έξω από το ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης και στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας. Οι φοιτητές λένε πως το απογευματινό κάλεσμα είναι ιδιαίτερα πλατύ και απευθύνεται στους κατοίκους αλλά και σε συλλογικούς φορείς της πόλης, σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.